NAGRADA LUX

Europski parlament najboljim proglasio film 'Toni Erdmann'

23.11.2016 u 18:30

Bionic
Reading

Film 'Toni Erdmann' njemačke redateljice Maren Ade koji propituje složen odnos oca i kćeri u suvremenom korporativnom društvu ovogodišnji je dobitnik filmske nagrade LUX, objavio je u srijedu u Strasbourgu predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz

Svake godine, od kada je 2007. godine ustanovljena nagrada Europskog parlamenta u cilju snaženja europske filmske umjetnosti, EP postavlja crveni tepih kako bi ne samo nagradio najbolje europske filmove već i ih promovirao.

'Od srca čestitam ekipi pobjedničkog filma 'Tony Erdmann', kazao je Schulz

Po njegovom sudu, ta njemačko-austrijsko-rumunjska koprodukcija je 'kombinacija crne komedije i urnebesne drame koja govori o teškom, nježnom i ponekad apsurdnom odnosu između mlade poslovne žene koja živi u inozemstvu i njezinog oca'.

'Film snažno dočarava kako nas obiteljski odnosi mogu promijeniti i utjecati na nas u kompetitivnom društvu koje stari', kazao je predsjednik EP-a.

'On ne nudi laka rješenja (...) ali nas ohrabruje da tragamo za onim što bismo trebali čuvati i njegovati', dodao je Schulz na svečanosti 10. godišnjice dodjele nagrade.

Među troje finalista Nagrade Lux 2016. su bili i filmovi 'Moj život kao Tikvica' švicarskog redatelja Claudea Barrasa te film tuniske redateljice Leyle Bouzid 'Kad otvorim oči'

Obitelji je tema koja je zajednička svim finalistima, od oca koji pokušava dovesti kćerku u apsurdnu situaciju, preko 'kiselo-slatkog' animiranog filma o odrastanju 9-godišnjeg dječaka u sirotištu do pokušaja mlade i odvažne djevojke da 'probudi političku svijest svojih roditelja', rekao je Schulz.

'Sva tri filma nam pokazuju da možemo izgraditi bolji svijet samo ako se brinemo za ljude oko nas', kazao je Schulz.

Istaknuo je da EP pomaže da se ti filmovi prikažu u svim članicama Europske unije te budu 'vidljivi' i prepoznati izvan njezinih granica.

'Nadam se da ćemo nastaviti s ovom misijom započetom prije 10 godina', zaključio je Schulz.

Redateljica nagrađenog filma Maren Ade kazala je da je njezin film nastao zahvaljujući europskim potporama koje redateljima omogućuju da 'preuzmu rizik i snimaju filmove koji možda nisu svima po volji'.

Ade je na konferenciji za tisak rekla kako je nagrada LUX 'velika čast', iako je već sama nominacija bila veliki uspjeh jer je značila da će se film predstaviti na 24 jezika Europske unije.

'Velika je čast primiti ovu nagradu, ali bili smo počašćeni već i samom nominacijom jer je to značilo da će film biti prikazan diljem Europe s titlovima na 24 jezika. Najveća je to nagrada za filmskog stvaratelja: da mu se film otisne u svijet', kazala je Maren Ade.

Prema njezinim riječima, bila je vrlo iznenađena nagradom jer je bila uvjerena da su obiteljski odnosi u svakoj kulturi različiti te joj je teško razaznati što je to što u nekom filmu privuče publiku iz tako puno zemalja.

'Vjerujem da ovaj film ima univerzalnu dušu, priču o ocu i kćerki koje muči problem kako se približiti jedno drugome', dodala je Ade.

Europska kinematografija kao putokaz Europi i njezinim institucijama

Potpredsjednik Parlamenta Antonio Tajani (EPP), koji je zadužen za organizaciju Filmske nagrade LUX, kazao je da se 'Nagrada LUX, simbolički i konkretno, bori protiv glavne slabosti naše kinematografije, a to je distribucija'.

'I dok je Sjeverna Amerika jedinstveno filmsko tržište, Europa je rascjepkana fizičkim i jezičnim preprekama. Europska kinematografija je odraz onoga što bi Europa i njezine institucije trebale biti: uspješna sinteza naših čvrstih točaka, kao industrija utemeljena na inovacijama, kreativnosti i vrijednostima', rekao je Tajani.

Toni Erdmann

Predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje Silvia Costa istaknula je da je zahvaljujući nagradi LUX u proteklih 10 godina diljem Europe bilo promovirano stotinu filmova.

'S nagradom LUX, mnogi neovisni redatelji i scenaristi su se predstavili široj publici. Ta nam nagrada već deset godina omogućuje da svjedočimo raznolikosti i bogatstvu europskog filma i što se tiče tema, senzibiliteta i jezika', kazala je Costa.

Po njezinom sudu, ulaganje u europsku kinematografiju jedan je od ključnih koraka u izgradnji 'Europe kulture' u koju vjerujemo.

Filmska nagrada LUX je partner brojnih filmskih festivala u Europi, uključujući Berlinale, Cannes (The Directors Fortnight), Karlovy Vary, Dani Venecije, Sofia, Stockholm, Solun, bečki Viennale, Crne noći u Talinu, Bratislava i Sevilja.

Svake godine u srpnju 10 filmova se na Međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary nominira za nagradu LUX. Potom se nakon nekoliko tjedana u Rimu objave tri finalista koji se krajem ljeta prikazuju na Danima Venecije i na Venecijanskom bijenalu. Nagrada LUX se potom tradicionalno dodjeljuje na plenarnoj sjednici u studenome u Strasbourgu.

U Karlovym Varyma bili su nominirani filmovi: À Peine J´ouvre les Yeux (As I Open My Eyes): Leyla Bouzid, A Syrian Love Story: Sean McAllister, Cartas da Guerra (Letters From War): Ivo M Ferreira, Krigen (A War): Tobias Lindholm, L´Avenir (Things to Come): Mia Hansen-Love, La Pazza Gioia (Like Crazy): Paolo Virzi, Ma Vie de Courgette (My Life as a Courgette): Claude Barras, Sieranevada: Cristi Puiu, Suntan: Argyris Papadimitropoulos i Toni Erdmann: Maren Ade.