163. sjednica

Eurimages podržao 49 projekta, među kojima su hrvatske i manjinske produkcije

29.06.2021 u 17:11

Bionic
Reading

Upravni odbor europskoga koprodukcijskog fonda Eurimages podržao je ukupno 49 projekta, među kojima i dvije većinske hrvatske koprodukcije, sedam manjinskih te jedan projekt koji HAVC provodi u suradnji s Ministarstvom kulture, a sve projekte podržao je s više od 10,8 milijuna eura

Eurimages je podržao ukupno 49 projekta, uključujući šest dokumentarnih i dva animirana, a jedan od dva podržana većinska hrvatska projekta je dugometražni igrani film 'Vampiri s Miljacke' Pave Marinkovića koji je Eurimages podržao sa 140.000 eura. Projekt nastaje pod okriljem kuće Telefilm (producent Stanislav Babić), uz koprodukciju s Nanook Filmom iz Austrije, priopćio je u utorak Hrvatski audiovizualni centar (HAVC),

Drugi većinski hrvatski projekt koji je Eurimages podržao na svojoj 163. sjednici, održanoj online 25. lipnja, je dokumentarni film 'Posljednja reprezentacija' autora Jure Pavlovića koji je podržan iznosom od 130.000 eura. Projekt nastaje pod okriljem kuće Sekvenca (producent Jure Pavlović), uz koprodukciju s kućama Wake Up Films (Srbija), Tramal Films (Slovenija) i Articolture (Italija).

Manjinski projekti

Kuća Sekvenca sudjeluje i u produkciji jednoga manjinskog hrvatskog projekta koji je podržao Eurimages. Riječ je o projektu 'Sirin' redatelja Senada Šahmanovića kojemu je odobren iznos od 85.000 eura. Projekt nastaje u koprodukciji Crne Gore, Albanije i Hrvatske.

Od manjinskih koprodukcija, Eurimages je podržao i tri projekta Propeler Filma - 'Praznik rada' Pjera Žalice u iznosu od 140.000 eura, a nastaje u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije.

'Pukotine u ledu' Maje Miloš podržan je pak iznosom od 225.000 eura i nastaje u koprodukciji Srbije, Nizozemske, Italije, Slovenije i Hrvatske, 'Čovjek bez krivnje' Ivana Gergoleta u iznosu od 140.000 eura, a nastaje u koprodukciji Slovenije, Italije i Hrvatske.

Eurimages je podržao i dva projekta koproducirana pod okriljem Nukleus Filma - animirani projekt 'Mr. K' autorice Tallulah H. Schwab kojemu je odobren iznos od 295.000 eura, a nastaje u koprodukciji Nizozemske, Belgije i Hrvatske.

Projektu 'Morska iskra' redatelja Domiena Huyghea odobren je iznos od 180.000 eura, a nastaje u koprodukciji Belgije, Nizozemske i Hrvatske.

Potporu Eurimagesa dobio je i projekt 'Najsretniji čovjek na svijetu' Teone Strugar Mitevske kojem je odobren iznos od 290.000 eura. Projekt nastaje u koprodukciji Sjeverne Makedonije, Belgije, Danske i Hrvatske, a hrvatski koproducent je Terminal 3.

Eurimages je iznosom od 324.000 eura podržao projekt 'Infinity Pool' redatelja Brandona Cronenberga. Projekt će se snimati u Hrvatskoj u sklopu programa poticanja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela koji HAVC provodi u suradnji s Ministarstvom kulture i medija.

Projekte "Vampiri s Miljacke", "Posljednja reprezentacija", "Sirin", "Praznik rada", "Pukotine u ledu", "Čovjek bez krivnje" i "Najsretniji čovjek na svijetu" podržao je i HAVC.

U kontekstu Strategije za ravnopravnost spolova Eurimagesa, kojoj je cilj uspostaviti ravnopravnost u broju prijavljenih i podržanih projekata autorica i autora, na 163. sjednici Eurimages je podržao 35,37 posto projekata koji su djela redateljica.