VELIKA KONKURENCIJA

Enesu Kiševiću prva nagrada na natječaju haiku poezije na temu olimpizma

08.07.2021 u 00:08

Bionic
Reading

Pjesnik i glumac Enes Kišević pobjednik je natječaja haiku poezije 'Prema suncu - ususret Olimpijskim igrama u Tokiju', a nagrada mu je uručena na svečanosti u zagrebačkom hotelu Westin koju su priredili Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Društvo hrvatskih književnika (DHK)

Natječaj je raspisan i proveden u proljeće ove godine, a HOO i DHK imali su pri njegovoj realizaciji svesrdnu partnersku potporu Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj, koje je u njemu prepoznalo izravan čin povezivanja japanske i hrvatske kulture.

Domaćini svečanosti u Westinu bili su predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač te predsjednik HDK-a Zlatko Krilić, a među gostima - književnicima, kulturnim i sportskim djelatnicima - bila je i japanska veleposlanica u RH, Nj. E. Misako Kaji, s pratnjom.

Mateša je podsjetio da je poezija kao umjetnička disciplina bila u programu Olimpijskih igara od 1912. do 1948. te da je otac modernog olimpizma Pierre de Coubertin zaslužio olimpijsko odličje upravo u poeziji, a Krilić dodao da se na taj način poezija vraća u olimpijski program, što potvrđuje i odličan odaziv na natječaj, s više od 300 prijavljenih radova.

Nazočne je impresionirala japanska veleposlanica Nj. E. Misako Kaji, pročitavši govor na hrvatskom jeziku.

Dodjela nagrada za najbolju haiku pjesmu na natjecanju 'Prema suncu' Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

'Hrvatska je, nakon Japana i SAD-a, treća država po broju ljubitelja haiku poezije. Možemo reći da je Hrvatska supersila haiku poezije, kao što je to i u sportu', zaključila je veleposlanica Kaji.

Zbog velike konkurencije, proces odabira radova nije bio nimalo lagan. Ipak, nakon zaprimljenih haiku pjesama, članovi prosudbenog povjerenstva u sastavu: Drago Štambuk (predsjednik), Nikola Đuretić i Yutaro Nishida, kulturni ataše iz Veleposlanstva Japana u Zagrebu, izabrali su tri dobitnika novčanih nagrada za najbolje haiku pjesme. Osim Kiševića, dobitnici su još Ivan Ivančan i Tomislav Maretić.

Nagrađene je i proglasio predsjednik povjerenstva, ugledni diplomat i pjesnik, hrvatski veleposlanik u Iranu Drago Štambuk koji se videovezom obratio nazočnima u Westinu.

Uz iznos od 3000 kuna (bruto), dobitnik prve nagrade ostvario je pravo i na sedmodnevni rezidencijalni boravak u Matulovom gruntu u Međimurju, dok su drugonagrađeni Ivan Ivančan i trećenagrađeni Tomislav Maretić dobili 2000, odnosno 1500 kuna u bruto iznosu.

Veliko oduševljenje izazvala je prvonagrađena haiku pjesma Enesa Kiševića "Prije skoka uvis", koji ju je osobno interpretirao, a usput i otkrio da je njezin sadržaj izravno povezan s njegovom sportskom karijerom - u mladim danima bio je uspješan skakač uvis.

Prije skoka uvis, skakačica ljestvicu, preskače u sebi, Enesov je haiku.

Ostale pjesme iz natječaja, koje su zavrijedile pohvalnice, interpretirao je prvak hrvatskog glumišta Dragan Despot.

Osim njega, u kulturno-zabavnom dijelu svečanosti sudjelovala je i operna pjevačica Marija Vidović te Jana Sienna Mikić (kći Mihaela Mikića i Ljupke Gojić) koja je otpjevala jednu pjesmu na japanskom jeziku. Dobitnicima je pohvalnice uručila HOO-ova voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju Ljiljana Ujlaki Šubić, a svi nagrađeni i pohvaljeni uradci bit će objavljeni u književnom časopisu DHK-a Republika.