VILIM MATULA:

'Egzodus mladih podsjeća na onaj u vrijeme peronospore'

11.10.2012 u 11:36

Bionic
Reading

Predstava 'Poslijediplomsko obrazovanje' koja mjesto stručnim znanjima mlade uči, u današnje vrijeme, mnogo poželjnijim kriminalnim vještinama i 'snalaženju' bit će izvedena 11. i 12. listopada u Kinu Grič. S glumcem Vilimom Matulom razgovarali smo o tome koliko je djelovanje mimo zakona danas u Hrvatskoj dobrodošlo, je li unatoč svemu i dalje optimističan i vjeruje li i dalje u snagu civilne akcije

Monodrama nastala prema priručniku 'Postdiplomsko obrazovanje' poznatog domaćeg umjetnika i performera Siniše Labrovića mladim ljudima s diplomom daje formulu kako uspjeti u životu.

Recept je provjeren i iskušava se na dnevnoj bazi, nimalo skriveno i bez nepotrebne tajnosti, a riječ je o kriminalu. Predstava je premijerno izvedena u lipnju ove godine, a reprizne izvedbe na rasporedu su 11. i 12. listopada.

U režiji Borne Armaninija, uz glazbenu pratnju Igora Pavlice i dramaturgiju Ivane Gudelj predstavu izvodi Vili Matula. S glumcem i aktivistom razgovarali smo o stanju u hrvatskom društvu, političkom aktivizmu i novim projektima.

Zašto je danas svladavanje Labrovićevog priručnika 'Postdiplomsko obrazovanje' mnogo pametnije nego stjecanje diplome?

To je očiti simptom koji govori koliko je bolesno hrvatsko društvo. 'Postdiplomsko obrazovanje' je sažetak kriminalnih načela i postupaka. To je umjetnički vapaj i poziv na djelovanje, s obzirom na to da kriminalom premrežen sustav nema ni hrabrosti ni snage reagirati.

Kako je došlo do Vaše suradnje sa Sinišom Labrovićem?

Sinišini odvažni, pametni i duhoviti performansi privukli su mi pažnju kao i svima u Hrvatskoj. Njegov priručnik 'Postdiplomsko obrazovanje' koji je napravio na poziv kustoske grupe WHW za Istanbulski bijenale, nevjerojatna je knjiga. Borna Armanini, redatelj predstave i ja zamolili smo Sinišu da na temelju njegove knjige napravimo predstavu.

Početkom rujna oformljena je grupa na Facebooku 'Mladi, napustimo Hrvatsku' koja dosad ima gotovo 40.000 lajkova. Kako komentirate popularnost te grupe?

Jezovit podatak koji govori o nemoći sadašnje politike. Građani osim organiziranog neposluha imaju na raspolaganju i odlazak, egzodus. Pogotovo mladi. To na žalost podsjeća na veliki egzodus u vrijeme peronospore.

Osim glumom, bavite se i aktivizmom. Jesu li 'izgubljene bitke' poput borbe za Varšavsku utjecale na Vašu vjeru u ishod civilnih akcija ili Vas dodatno inspiriraju, odnosno jeste li i dalje optimist?

Svakako sam optimist, Varšavska nije poraz civilnih akcija, već poraz korumpirane gradske politike. Poražavajuće bi bilo da građani nisu prosvjedovali. Preostaje nam borba da toj nazovi-poduzetničkoj rugobi na Cvjetnom pronađemo zajednički interes, kad je već javni interes podlo izigran.

Kakvu biste reakciju voljeli doživjeti odnosno probuditi kod gledatelja aktualnom predstavom?

Predstava izaziva iscjeljujući smijeh iako je sadržaj zastrašujući. Virtuozno živo muziciranje Igora Pavlice važan je adut predstave.

Radite li trenutačno na novim projektima i gdje ćemo Vas moći gledati u novoj sezoni?

Pripremam predstavu koja se temelji na sjajnoj poeziji Branka Maleša, prvu izvedbu smo imali na Off programu Klovićevih dvora. Za proljeće ćemo se pozabaviti 'problemom lektire' na jednom od najtežih zalogaja za gimnazijalce, na primjeru 'Ilijade'.