NOVI DOKAZI

Egipatske piramide nisu gradili robovi?

12.01.2010 u 10:13

Bionic
Reading

Egipatski arheolozi pronašli su nove grobnice graditelja Keopsove piramide koje idu u prilog tvrdnji da ih nisu gradili robovi već slobodni radnici

Arheološki tim, pod vodstvom direktora egipatskog Vijeća za antikvitete Zahija Havasa, pronašao je novu grupu grobnica iz razdoblja 4. dinastije (2649-2513. prije nove ere).

Riječ je o grobnicama u kojima su sahranjeni radnici koji su gradili 'veliku piramidu'. Prvi grobovi graditelja Keopsove piramide pronađeni su 1990. 'Novo otkriće značajno je zato što demantira sve što je rečeno o tome da su piramide izgradili podjarmljeni radnici i potvrđuje neistinitost vjerovanja da su ih gradili robovi', naveo je Havas.

'Dokaz tome je činjenica da se grobovi nalaze u neposrednoj blizini piramide i čak su okrenuti prema njoj', objasnio je dodavši da grobovi robova ne bi bili smješteni u tom području. Osim grobnica, postoje i dokazi da su ugledne egipatske obitelji svakodnevno slale 11 teladi i 23 ovce za prehranu radnika, a zauzvrat nisu plaćale poreze. Po Havasovim riječima, u izgradnji najveće egipatske piramide sudjelovalo je do 10.000 radnika.