SURADNJA FRANCUSKE I HRVATSKE

Edo Lukman primio francusko odličje

27.06.2014 u 10:00

Bionic
Reading

Pokretač, osnivač i voditelj Škole animiranog filma u Čakovcu Edo Lukman primio je danas visoko francusko odličje Reda akademskih palmi za izniman doprinos u akademskoj zajednici u promicanju francuske kulture

Odličje je 65-godišnjem Lukmanu u Muzeju Međimurja u Čakovcu uručila veleposlanica Francuske u Hrvatskoj Michele Boccoz.

Kako je rekla veleposlanica Boccoz, odličje je uručeno zbog razvoja kulturne suradnje između Francuske i Hrvatske te zbog kvalitete rada, pristupačnosti i osobnosti.

Edo Lukman
pokrenuo je 1975. godine Školu animiranog filma kroz koju je prošlo više od 700 djece, a rezultat su mnogi animirani filmovi, 150 radionica u zemlji i svijetu te gostovanja na uglednim festivalima.

Kako je istaknula veleposlanica Boccoz, Red akademskih palmi ujedno je zahvala Lukmanu za sve što je učinio za francusku djecu. On je, naime, održao mnoge radionice o animaciji u inozemstvu, među ostalim i u Francuskoj.


Michele Bozzoc i Edo Lukman

Kulturna suradnje Hrvatske i Francuske na visokoj je razini, a ljudi poput Lukmana su jamstvo da će se ona i dalje razvijati, rekla je.

Primajući odličje, Edo Lukman nije krio uzbuđenje te je istaknuo kako je cilj Škole animiranog filma kompletna izobrazba i odgoj djeteta u estetskome, filmskome i likovnom obliku s naglaskom na izvorno dječje stvaralaštvo koje, kako je rekao, 'nije dirigirano utjecajem i željama voditelja'.

'Taj cilj se ostvarivao i ostvaruje u Čakovcu, ali i na mnogim radionicama diljem svijeta', rekao je Lukman.

Red akademskih palmi jedno je od nastarijih građanskih odličja u svijetu, a dodjeljuje se još od doba Napoleona.