ELEKTRONIČKE KNJIGE

Knjige Daše Drndić, Ivice Đikića i Maše Kolanović besplatno na internetu

28.02.2017 u 11:05

Bionic
Reading

Projekt Besplatne elektroničke knjige (BEK) Društva za promicanje književnosti na novim medijima tijekom 2017. objavit će šest proznih i šest pjesničkih naslova nagrađivanih hrvatskih autorica i autora, među kojima su djela Ivice Đikića, Daše Drndić, Ede Popovića i Jurice Pavičića

U okviru ženskog pjesničkog bloka bit će objavljeni naslovi 'Riječi kupuju zločine koje ćeš počiniti' Irene Delonge, za koji je autorica nagrađena Goranom za mlade pjesnike 2010. godine, 'Novaljski svjetlopis' Andriane Škunce, za koju je autorica 1999. dobila Nagradu Društva hrvatskih književnika Tin Ujević za najbolju zbirku pjesama, te 'Era gmazova' Martine Vidaić, za koji je autorica nagrađena Goranom za mlade pjesnike 2011. godine.

U okviru muškog pjesničkog bloka bit će objavljene knjige 'Na kraju taj vrt' Gorana Čolakhodžića, nagrađenog Goranom za mlade pjesnike 2015. godine, 'Ostatak svijeta' Ivice Đikića, dobitnika nagrade Meša Selimović 2004. godine, tportalove književne nagrade za najbolji roman 2012. godine i Kočićeva pera 2015. godine, te 'Pucketanja' Branislava Oblučara, za koji je autor 2010. nagrađen Kvirinom za najbolju knjigu poezije.

U okviru ženskog proznog bloka bit će objavljeni sljedeći naslovi: 'Doppelgänger' Daše Drndić, dobitnice nagrada Fran Galović i Kiklop 2007. godine te Prozart 2014. godine, 'Sloboština Barbie' Maše Kolanović, 2012. objavljen i na njemačkom jeziku, te 'Birali ste broj koji se ne korist' Antonije Novaković, za koji je autorica nagrađena Prozakom 2008. godine.

U okviru muškog proznog bloka najavljuje se objava naslova 'Kao kad progutaš brdo balona' Zorana Malkoča, dobitnika nagrada Ranko Marinković 2009. godine i tportalove književne nagrade za najbolji roman 2015. godine, 'Ovce od gipsa' Jurice Pavičića, po čijem je predlošku autor napisao scenarij za Brešanov film 'Svjedoci', nagrađen Velikom zlatnom arenom za scenarij na festivalu u Puli 2003. godine, te 'San žutih zmija' Ede Popovića, čije su knjige dosad prevedene na desetak jezika.

Tijekom 2016. godine objavljeno je devet novih naslova, tako da su trenutno na mrežnim stranicama projekta od objavljenih 188 dostupna 164 naslova. Najčitaniji je prozni naslov roman 'Ljubav je sve' Krešimira Pintarića, a slijede Marinelina zbirka priča 'Pušite li?' te zbirka priča Olje Savičević Ivančević 'Nasmijati psa'. Najčitaniji pjesnički naslov je 'Tri jeseni' Ane Ahmatove, a publicistički naslov 'Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!' Dražena Šimleše.