OD 4. DO 11. LISTOPADA

Dvanaest hrvatskih filmova na ZagrebDoxu, premijere Marinić Kragić, Gavrana, Hitreca i Zubera

23.09.2020 u 13:36

Bionic
Reading

Ovogodišnji ZagrebDox, koji će se održati od 4. do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD SC-a u Zagrebu, donosi pedesetak recentnih dokumentarnih filmova, među kojima je i 12 hrvatskih filmova.

Od 14 naslova u regionalnoj konkurenciji četiri su domaća filma, među kojima će 'Nun of Your Business' imati svjetsku premijeru na festivalu. Ivana Marinić Kragić u tom filmu prati dvije časne sestre koje se zaljubljuju pa razočarane reakcijom Crkve, odlučuju napustiti samostan i započeti zajednički život na jednom od dalmatinskih otoka.

Zlostavljanje u obitelji problematizira Đuro Gavran u filmu 'Jedna od nas', utemeljenom na godišnjici mature. Netom prije događaja autor i njegovi nekadašnji školski kolege primili su potresno pismeno svjedočanstvo učenice koja opisuje višegodišnje zlostavljanje kojem je bila izložena, što baca potpuno novo svjetlo na zajedničko odrastanje.

Kritičkim osvrtom na obrazovni sustav, ali još više na odrastanje u doba kada je sve dostupno, na komičan način bavi se Neven Hitrec u filmu 'Povuci - potegni'. U ovoj borbi proces učenja doima se kao suvremena verzija inkvizicije – uz puno vike, urlanja, manipulativnih obećanja i drame, napominju s Doxa.

Hrvatsku premijeru na festivalu imat će i film 'Govori da bih te vidio' Marije Stojnić; srpsko-hrvatsko-katarska produkcija, priča o Radio Beogradu, radiostanici koja, kao jedna od najstarijih u Europi i jedan od simbola grada, još uvijek emitira autorske sadržaje i pomaže očuvati povijest, kulturu i kritičku misao baveći se uvijek aktualnim pitanjima o nama samima i svijetu.

U programu The Best of The Rest bit će prikazano pet domaćih filmova, od kojih će film o cijepljenju, 'Pitaj slobodno' Roberta Tomića Zubera ima hrvatsku premijeru.

U kratkom dokumentarcu 'Osoba' autorica Sunčica Ana Veldić dokumentira vlastiti odlazak iz oštećenog stana u centru Zagreba nakon potresa u ožujku ove godine.

Koristeći u fokusu jato riba, proučavajući njihova pravila ponašanja pri kretanju, Branko Ištvančić u filmu 'Anonimno jato' metaforički progovara o ljudima snimajući Dubrovnik, tijekom kolovoza, koji se u autorovoj perspektivi transformira u gradski akvarij.

Dva su dokumentarca sa studija dokumentaristike Akademije dramske umjetnosti.

Anton Mezulić u dokumentarcu 'Melem na rane' prikazuje osebujan bračni par koji pronalazi razne načine i snagu da se odupre teretu iz djetinjstva, dok je 'Bez lica' esejistički dokumentarac Davida Lušičića koji tematizira postavljanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu.

Autorska večer ove je godine posvećena Goranu Deviću i donosi tri autorova ostvarenja, 'Uvozne vrane' (2004), 'Tri' (2007) i 'Dvije peći za udarnika Josipa Trojka' (2012).