KINO SC I TEATAR &TD

Tridesetak filmova u konkurenciji na ZagrebDoxu u listopadu

21.09.2020 u 14:51

Bionic
Reading

Ovogodišnji ZagrebDox, koji će se održati od 4. do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD, u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji donosi tridesetak filmova koji progovaraju o nizu društvenih problema, fenomena, živopisnih ličnosti ili fascinantnih osobnih priča koje su morale biti ispričane.

Međunarodna konkurencija donosi 16 filmova širokog raspona tema, među kojima su portreti impresivnih pojedinaca poput sirijske liječnice koja pod zemljom vodi bolnicu, najpoznatije izraelske 'đavolje' odvjetnice, zajednice lokalaca s ruba Arktičkog mora, ali i jednog kafića usred Sahare.

'Prateći neobične odnose koji nadvladavaju društvene norme i pozicije kao i geografska ograničenja, vode nas do onih nevidljivih i najranjivijih pojedinaca iza nepropusnih zidova iranskog opresivnog režima, propituju zločin i oprost kroz sudbine litvanskih zatvorenika, kritiziraju mehanizme političke moći kroz posjet nekadašnjem gulagu u Arktičkom krugu, ali i zdravstveni sustav Meksika kroz perspektivu obitelji koja posjeduje privatnu ambulantnu službu, suočavaju nas s prošlosti te kroz odnos onih najmlađih progovaraju o (ne)mogućnosti suživota u različitosti', najavljeno je s tog međunarodnog festivala dokumentarnog filma.

Film 'Bolnica ispod zemlje' Ferasa Fayyada o ratu u Siriji progovara iz perspektive liječnice Amari Ballour koja upravlja improviziranom bolnicom u spilji, a dosad je već petnaestak puta bio nagrađen, uključujući nominaciju za Oscara, nagrade Critics' Choice i Međunarodnog udruženja dokumentarista (IDA), nagradu za najvredniji dokumentarac godine te dva Emmyja za kreativnu umjetnost.

Pobjednik amsterdamskog festivala IDFA, film 'Šaptom' Heidi Hassan i Patricie Pérez Fernández donosi priču o prijateljstvu koje nadvladava geografska prostranstva, a IDFA-in laureat u srednjometražnoj sekciji, film 'Začarani krug' iranskog redatelja Jalala Vafaeija dirljiv je portret autorove obitelji koja se konfrontira s opresivnim iranskim režimom.

Na istome festivalu nagradu za režiju osvojio je iranski filmski veteran Mehrdad Oskouei za potresan film 'Sjene bez sunca' koji progovara o sudbini pet mladih Iranki osuđenih zbog ubojstava nasilnih supruga i očeva.

Posebno priznanje naj IDFA-i osvojio je još jedan film iz Doxove konkurencije - 'Pjena', filmski debi ruskog autora Ilje Povolockog, 'besprijekorno snimljenu studiju' male eklektične zajednice subpolarnih kauboja koja živi u polunapuštenom gradu na negostoljubivim obalama Barentsova mora.

Dobitnik glavne nagrade festivala CPH:DOX, 'Švedsko ljeto' Johna Skooga, koji je žiri u obrazloženju prozvao suvremenom švedskom verzijom Tarkovskog, minuciozno i vješto korištenim filmskim jezikom prenosi impresije o ljetnoj dokolici u Skandinaviji.

Poljski film 'Vjetar. Dokumentarni triler' Michała Bielawskog, nagrađen na DOK Leipzigu, 'u maniri trilera razvija se u impresivno simfonično filmsko ostvarenje o nepredvidljivom i destruktivnom vjetru koji puše nekoliko puta godišnje u poljskoj regiji Podhale'.

Film 'Uzorno vladanje' Audriusa Mickevičiusa i Nerijusa Mileriusa, pobjedničko ostvarenje festivala DOK Leipzig, propituje pojmove zločina, pravde i oprosta kroz priču o zatvorenicima litavskog zatvora Lukiškės.

Švedski redatelj Mikel Cee Karlsson u filmu 'Neznanac' nastoji rasvijetliti sudbinu svog najboljeg prijatelja, postupno razotkrivajući njegov neobični skriveni život.

Kontroverzna izraelska odvjetnica Lea Tsemel, poznata po neustrašivoj i strastvenoj borbi za prava palestinskih političkih zatvorenika, u fokusu je filma 'Odvjetnica', za koji je redateljski dvojac Rachel Leah Jones i Phillippe Bellaiche primio desetak nagrada s renomiranih festivala te izborio ulazak u uži izbor za nominaciju za Oscara.

Mladi američki redatelj Luke Lorentzen u svom novom dokumentarcu 'Ponoćna obitelj', snimljenom u stilu cinema verité i nagrađenom s dvadesetak priznanja diljem svijeta, uključujući ono za kameru na Sundanceu, pridružuje se jednoj meksičkoj obitelji na frenetičnim, turbulentnim noćnim vožnjama po ulicama Ciudada de Mexica.

Sundanceovom posebnom nagradom žirija ovjenčan je i film o kojemu smo pisali prije nekoliko mjeseci, 'Umjetnica i lopov' Benjamina Reea, nježna i emotivna priča koja, vješto izbjegavajući sentimentalizam, prikazuje neobično prijateljstvo naslovnih protagonista.

S nagradom festivala u Locarnu na ZagrebDox stiže 'Pustinjska ulica 143' Hassena Ferhanija, intiman i evokativan dokumentarac o malom caféu usred Sahare, dok je poprište filma 'Bogovi Molenbeeka' finske redateljice Reette Huhtanen, ozloglašena briselska četvrt iz naslova, poznata po napadima bombaša samoubojica i policijskim ophodnjama.

Tajne, potisnuta sjećanja i prešućene traume u središtu su obiteljske drame 'Naslijeđene sjenke' u kojoj redateljica Susanne Kovács iznosi složenu, osobnu priču o vlastitoj obitelji, Holokaustu i užasima prošlosti koji i dalje, prenoseći se generacijama, ostavljaju svoj trag.

Nagrađen Grand Prixom za najbolji dokumentarac na prošlogodišnjem filmskom festivalu Karlovy Vary, film 'Besmrtni' ruske redateljice Ksenije Ohapkine na pronicljiv način razotkriva kako mehanizmi političke moći utječu na svakodnevicu, čak i u na prvi pogled benignim situacijama.

Festival ove godine donosi ukupno pedesetak aktualnih dokumentarnih naslova, dok je ZagrebDox PRO, edukativni program festivala, velikim dijelom održan u ožujku u online okruženju.