PROFESIJA PISAC

Dva milijuna kuna rješavaju status hrvatske književnosti

03.08.2011 u 10:47

Bionic
Reading

Formiranjem novog fonda za poticanje književnog stvaralaštva te dodatnim budžetiranjem postojećeg pri Ministarstvu kulture riješio bi se status cijele jedne književnosti, smatra pisac Robert Perišić te navodi da je za takav preustroj sustava financiranja književnog rada dovoljno dva milijuna kuna ili pola budžeta jednog filma

O lošem statusu pisaca u hrvatskoj kulturi Robert Perišić govorio je za tportal još u svibnju, a svoju borbu za prava pisaca vodi već neko vrijeme javno istupajući i nudeći lako provedivo rješenje koje bi omogućilo profesionalizaciju spisateljskog rada, odnosno piscima stvorilo mogućnost da se pisanjem ne bave kao dodatnim poslom. Na portalu Moderna vremena info objavio je tekst naslovljen 'Promjena statusa pisca je realna - jer je smiješno jeftina (treba je izboriti!)' te jasno upućuje poziv piscima da se organiziraju da bi novac Ministarstva kulture išao direktno piscu, a ne izdavaču.

'Stvar sa subvencijama inače postoji i barem načelno funkcionira, samo što pisci nisu u sustavu subvencija. Zato se od nekih drugih umjetničkih profesija u Hrvatskoj može preživjeti, a od pisanja ne mogu ni najbolji. Kako je to moguće? Kako je moguće da ni najcjenjeniji domaći pisac s romanom ne može doseći jednokratni honorar prosječnog kazališnog redatelja (cca 10.000 eura)?', navodi Perišić.

Perišić nudi konkretan model, a on bi mogao zaživjeti formiranjem još jednog fonda za poticanje književnog stvaralaštva, kao i dodatnim budžetiranjem postojećeg, sveukupnim ulaganjem novih dva milijuna kuna.

Predlaže fondove u Ministarstvu kulture za čija će sredstva pisci direktno aplicirati, bez sudjelovanja izdavača.

'Dakle, ako već subvencija ne može biti u honoraru, treba se plasirati preko fondova za čija sredstva pisac sam aplicira - tražeći potpore za knjige u nastajanju. To je način da se pisac ponovno (ne tek s jednom šansom u četiri godine) uključi u lanac subvencija koji je, ako malo razmislimo, zbog njega i napravljen. Jer, naravno, nema smisla da država pomaže privatne poduzetnike u kulturi (izdavače), a ne i umjetnike. Pisci su temelj književnosti, a u znatnom udjelu i temelj kulture - ipak oni proizvode tekst', piše Perišić i dodaje:

Robert Perišić

'Greška u sustavu se mora popraviti. Konkretni prijedlozi, koje smo razradili pri inicijativi Pravo na profesiju, već su prije pola godine poslani u Ministarstvo na razmatranje i nadležni bi se o njima trebali izjasniti te ih primijeniti ukoliko uopće žele promijeniti sadašnje po književnost destruktivno i kulturno sramotno stanje.'

U svom tekstu Perišić navodi da ne izboriti se znači pristajanje na poziciju 'kulturne budale'.

Ne izboriti to - znači pristati na poziciju kulturne budale, a toj poziciji je, piše, kriva neosviještenost brojnih pisaca o vlastitoj poziciji, pa i vlastitoj izrabljivanosti. 'Vrijeme je da pisci prestanu biti dežurne budale koje daju svoj rad nizašto, posebno stoga što je njihov problem toliko jeftino rješiv da je stvar pomalo karikaturalna', zaključak je autora koji je nedavno izabran na mjesto potpredsjednika Hrvatskog društva pisaca, pa ima i institucionalnu moć dotjerati ovu inicijativu do onih koji je mogu provesti.