'We like to movie it'

Dubrovnik: U konkurenciji 11. DUFF-a 50 filmova

13.10.2022 u 23:34

Bionic
Reading

Jedanaesto izdanje Festivala filma djece i mladih Mediterana (DUFF) svečano je otvoreno u četvrtak navečer u dubrovačkom kinu Sloboda, a u natjecateljskom programu naći će se 50 filmova

Direktorica festivala Đive Galov iz Kinematografa Dubrovnik izjavila je kako je, nakon dvije pandemijske godine, DUFF u svom punom izdanju i pod sloganom 'We like to movie it'.

'Na našu platformu je pristigao jako velik broj filmova, a naš je selekcijski žiri odabrao najbolje za službeni natjecateljski program. Kroz naša kina je na festivalu prošlo oko 1.800 djece pa će biti zanimljivo vidjeti kojem će filmu dodijeliti nagradu publike', rekla je Galov.

Posebno je istaknula ovogodišnji doprinos mladih volontera koji su kroz jedanaest godina odrasli s festivalom.

Festival je otvorila dubrovačka pročelnica za kulturu Ana Šilje te istaknula kako je Grad Dubrovnik festival prepoznao od prvog izdanja.

'Festival svake godine raste i postaje sve bolji, na čemu zahvaljujem organizatorima', rekla je Šilje.

Natjecanje se odvija u dvije dobne skupine, do 15 godina i 16 do 20 godina, a nagrade se dodjeljuju u kategorijama animiranog, igranog, dokumentarnog, slobodnog žanra te za najbolji tematski film – ove godine na temu slobode. Za festival je prijavljeno skoro 300 filmova, a u natjecateljski program je njih 50 izabrao selekcijski žiri u sastavu Marijela Marković, Uroš Živanović i Zlatko Tomić. Najbolje će ocjenjivati glavni žiri – Maya Yonesho, Peter Bratuša i Kristijan Ugrina.

Program festivala počeo je u ponedjeljak, posebnim i školskim projekcijama. Održat će se i četiri radionice snimanja kratkog igranog filma, sinkronizacije, fotografije te filmske šminke i maske.

U suradnji sa Agencijom za odgoj i obrazovanje u petak će se održati županijski stručni skup voditelja izvannastavnih aktivnosti 'Metodika filmske edukacije', a potom i filmski kviz, dok je u subotu na programu filmska igra gradom 'Escape the scenes' te večer filmske glazbe i vinila. Festival će biti zatvoren u nedjelju 16. listopada dodjelom nagrada najboljima.

Organizatori DUFF-a su Kinematografi Dubrovnik, Udruga Luža i Ljetna škola filma Šipan.