HOĆE LI OSTATI U RH?

Država tek sastavlja listu prioriteta za otkup Meštrovića

30.04.2013 u 11:33

Bionic
Reading

Nakon što je Stjepan Meštrović, unuk i jedan od četvero nasljednika ostavštine umjetnika Ivana Meštrovića, došao u Zagreb s namjerom da iz Gliptoteke HAZU i Ateljea Meštrović uzme po pet umjetnina koje mu pripadaju, Ministarstvo kulture najavilo je izradu liste prioriteta za otkup iz Meštrovićeve ostavštine kako bi djela ostala u Hrvatskoj

Stjepan Meštrović je kao vlasnik povukao djela iz hrvatskih muzeja, na što ima pravo, a riječ je o zaštićenom kulturnom dobru. Želi li ih prodati, vlasnik prema Zakonu o očuvanju kulturnih dobara mora ta djela ponuditi državi na prvootkup. Propisani rok je 60 dana, a potom ih može ponuditi na slobodnom tržištu. Hoće li i u kojoj mjeri država otkupiti djela iz ostavštine slavnog slikara, doznat ćemo nakon što bude sastavljena lista prioriteta za eventualni otkup, na čemu radi Ministarstvo kulture u dogovoru s ravnateljem Muzeja Ivana Meštrovića Androm Krstulovićem Oparom.

Kod koga će završiti čuveni 'Portret Ivana Meštrovića'?

Iz Ministarstva kulture kazali su nam da je ukupno 396 djela iz Meštrovićeve ostavštine (kako njegova, tako i drugih autora), a koja se nalaze u pohrani u hrvatskim kulturnim institucijama, proglašeno zaštićenim kulturnim dobrom. Ministarstvo je za otkup djela Ivana Meštrovića, a za Muzeje Ivana Meštrovića, izdvojilo više od 3,5 milijuna za djela iz pohrane, i to u razdoblju od 2009, sukladno otkupnoj politici koju je 2008. godine usvojilo Hrvatsko muzejsko vijeće.

'Ostavština Ivana Meštrovića je među važnijim prioritetima MK-a i dodatnom aktivnom otkupnom politikom MK će angažirati i gradove, županije i ostale moguće partnere da se uključe u otkup djela Ivana Meštrovića', kazali su iz Ministarstva kulture.