NAGRADNJAČA

'Društvo za književnost i pitu od krumpira s Guernseyja’

25.05.2009 u 13:38

Bionic
Reading

Izdavač Novela objavio je roman 'Društvo za književnost i pitu od krumpira s Guernseyja’ što su ga zajedno napisale Mary Ann Shaffer i Annie Barrows kojima je to prvi roman, no iznimno uspješan kod čitatelja – preveden je 27 jezika i tiskan u milijunskim nakladama

Na britanskom otoku Guernseyju, za vrijeme Drugog svjetskog rata, osnovano je društvo vrlo privlačnog i simpatičnog naziva – 'Društvo za književnost i pitu od krumpira s Guernseyja'. S osnivanjem i aktivnostima tog neobičnog društva, sasvim neočekivano, upoznaje se uspješna londonska spisateljica Juliet Ashton, koja je upravo u potrazi za novom temom svoje knjige.

Razmjenjujući pisma s tihim i samozatajnim gospodinom Dawseyjem, vrckavom Isolom, strastvenim ribarom i šekspirovcem Ebenom te drugim članovima Društva – sve od reda likovima osebujnih karaktera, Juliet biva sve više fascinirana njihovim životima i njihovom ljubavlju prema knjigama. Većina članova društva jednostavni su ljudi – poljodjelci, ribari, težaci, tesari i većina njih je prvi puta uzela knjigu u ruke upravo tada, u teškim danima njemačke okupacije otoka, no to što su oni pronašli u knjigama mnogo je više od riječi – pronašli su životnu snagu, inspiraciju, utjehu, spoznaju da se sve može sagledati i izreći na drugačiji način – upravo ono što svi mi tražimo u knjigama – da promijene naš svijet i učine ga ljepšim i bogatijim.

Mary Ann Shaffer rođena je 1934. godine u Martinsburgu u Zapadnoj Virginiji. Cijeli svoj život radila je s knjigama – kao urednica, knjižničarka i knjižarica, sve do svoje smrti u veljači 2008. godine. Njezina očaranost britanskim otokom Guernseyjem započela je 1976. prilikom nenadanog posjeta tom otoku. Svijet Guernseyja i njezino zanimanje za povijest doveli su je do ideje za ovaj fantastičan roman. Umrla je znajući da je njezin prvijenac u pripremi za objavljivanje i da je u sposobnim rukama njezine nećakinje.

Annie Barrows također je veteranka izdavačke djelatnosti – urednica udžbenika i priručnika, a sada profesorica kreativnog pisanja i uspješna autorica serijala knjiga za djecu Ivy and Bean i The Magic Half.

KNJIGU ĆE PROČITATI

Adela Jelenc iz Zagreba

Anamaria Kvasnica iz Pule

Lana Rođak iz Čakovca