UMJETNOST SLUŠANJA DRUGOGA

'Drago mi je': Jelena Bando u MSU predstavlja portrete prijatelja koji pokazuju ono što najčešće želimo sakriti

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 25.08.2020 08:59
  • Objavljeno 25.08.2020 u 09:01
Jelena Bando, 'Marta', 110x140 cm, 2018.

Jelena Bando, 'Marta', 110x140 cm, 2018.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jelena Bando/MSU

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u petak, 28. kolovoza, otvara se izložba Jelene Bando na kojoj će umjetnica predstaviti novi ciklus slika, portreta njenih prijateljica i prijatelja koji 'progovaraju o našoj ranjivosti i odvažnosti da podijelimo s drugima neke najintimnije osjećaje i tako budemo izloženi'

Serijom novih radova 'Drago mi je' (Nice to meet you), Jelena Bando progovara o našoj ranjivosti i odvažnosti da podijelimo s drugima neke najintimnije osjećaje i tako budemo izloženi, kaže kustosica njene izložbe u MSU Martina Munivrana.

U ovoj seriji, dodaje Munivrana, autorica predstavlja portrete svojih prijateljica i prijatelja, redovitih posjetitelja njezina atelijera.

BFF, 150x160cm, 2018

BFF, 150x160cm, 2018

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jelena Bando/MSU

'Njezin studijski prostor, smješten u centru grada, kao da poziva da navratiš u to toplo, svijetlo mjesto, s udomljenim sobnim biljkama i malim šalicama za kavu sramežljivo postavljenima nasuprot ulazu u atelijer, a na putu prema fotelji koja čeka goste. Upravo ti susreti i razgovori motivirali su Jelenu za taj ciklus slika. Empatija prema sugovorniku pokrenula je proces slikanja tijekom kojeg se umjetnica povezuje s emocionalnim stanjima drugog, pokušavajući dočarati što je to prepoznala', navodi kustosica.

Prihvaćanje, 150x160cm, 2019

Prihvaćanje, 150x160cm, 2019

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jelena Bando/MSU

'Taloženje iskustva i njegovo očitovanje u empatičkom pristupu, u iskrenom slušanju drugog, sada postaje središte umjetničkog rada Jelene Bando. Sa svakog naslikanog portreta Jelena izdvaja određeni apstraktni element ili detalj koji potom slika uvećan na dimenziju platna. Apstraktni element ekstrahira skrivenu emociju koja predstavlja unutarnje stanje portretirane osobe. Takvim fragmentiranjem i izdvajanjem detalja, umjetnica daje važnost određenim emocionalnim stanjima i ukazuje na njihovu prisutnost u svačijem životu. Ono što je skriveno, postaje vidljivo, detalj postaje fokus: hrabrost, nada, tuga, strah, bijes, sreća. Slike su nazvane prema portretiranim ljudima, a uz svaki portret veže se uvećani detalj. Međutim, na izložbi slike nisu predstavljene u paru: na promatraču je da ih poveže i spoji', objašnjava Munivrana.

Obitelj, 150x160cm, 2017

Obitelj, 150x160cm, 2017

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jelena Bando/MSU

Novim ciklusom Jelena Bando nastavlja vizualne zapise u kojima pojedine stranice mogu funkcionirati i kao zasebne cjeline, kaže kustosica. 'Raznolike forme, kadriranje i skala boja u prostoru slike zrcale osjećaje. Na granici između realizma (portret) i imaginarnog prikaza (emocija) Jelena stvara nove svjetove prepoznavanja i emocionalnog identificiranja.'

O radu i novom ciklusu umjetnica kaže: 'Ono što u osnovi pokušavam adresirati svojim radom ponekad je zamisao da nije samo u redu, nego je nužno uroniti u sebe, svoje emocije i pokazati ranjivost te da nas ta stanja prvenstveno povezuju s nama samima, čime se osigurava put za potpunije, dublje i stvarnije povezivanje s drugima.'

Zaštićenost, 150x160cm, 2019

Zaštićenost, 150x160cm, 2019

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jelena Bando/MSU

'Umjetnica nastoji suptilno problematizirati stanja izoliranosti i osamljenosti koja su za sve više ljudi neizbježna stvarnost. Tako je u ovom ciklusu dominantan osjećaj samotnosti – kao izbor uranjanja u vlastiti unutarnji svijet', navodi kustosica izložbe te dodaje kako radovi Jelene Bando, osobito sada, u 2020., u vrijeme koronavirusa, karantene i samoizolacije, dobivaju poseban značaj.

Prkos, 150x160cm, 2019

Prkos, 150x160cm, 2019

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jelena Bando/MSU

'Godina 2020. bit će zapamćena po globalnim događajima koji su promijenili naše viđenje onoga što smatramo normalnim. Virus, karantena, ekonomska neizvjesnost i gospodarska kriza, potres koji je pogodio Zagreb, uvelike su poljuljali ustaljeni način života. Prisiljeni na izolaciju unutar vlastita doma, prostornu distancu i odsutnost interakcija, otvorio nam se prostor suočavanja sa strahovima i potisnutim demonima koje smo vješto skrivali u kaosu svakodnevnog života. U samoći izolacije, mogli smo se dobro promotriti i bolje upoznati. Pokazalo se potrebnim i važnim prepoznati i detektirati emocije koje su izazvali događaji što su kreirali našu novu stvarnost', poručuje Munivrana.

Izložba će u MSU galeriji biti otvorena do 27. rujna.

Jelena Bando

Jelena Bando

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Biografija umjetnice

Jelena Bando je akademska slikarica, koja je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu završila 2012.godine. Izlagala je na osamnaest samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Švedskoj, i Francuskoj i na tridesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je dvaju nagrada za crtež i grafiku (Galerija SKC, Beograd; 15. bijenale crteža, Beograd). Tijekom 2013. godine pokrenula je 36 Mountains festival, festival posvećen crtežu i ilustraciji.Studijski i rezidencijalno je boravila u Njemačkoj (Wurzburg, Berlin, Leipzig) i Francuskoj (Pariz).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!