'KRISTALNA PEPELJARA'

Virovitička Matica hrvatska: 'Dragi dnevniče' Marije Hardi najbolja kriminalistička priča 2020.

10.12.2020 u 21:17

Bionic
Reading

Priča 'Dragi dnevniče' Marije Hardi iz Vukovara ocjenjena je najboljom kriminalističkom pričom 2020. godine na Međunarodnom književnom natječaju 'Kristalna pepeljara' virovitičkog ogranka Matice hrvatske

Drugo mjesto pripalo je priči 'Krv s nebesa' Željka Franov iz Križa, a treće je 'Vječna slava pripovjedača' Marija Šimudvarca iz Oroslavlja.

Na natječaj su stigle 52 priče iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, a stručnim povjerenstvom je predsjedao književni povjesničar, profesor novije hrvatske književnosti Filozofskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu Vinko Brešić.

"Impresionirani smo velikim odazivom autora na ovaj prvi natječaj za kriminalističku priču, posebice poznavanjem, vladanjem i poigravanjem inače vrlo strogim konvencijama jednoga književnog žanra. Motivaciju povjerenstvo manje vidi u novčanim nagradama koje su skromne, a više u sveopćoj popularnosti kratke priče, pogotovu kada je upakirana u ruho dobro skrojene napetice“, izjavila je predsjednica Ogranka Marice hrvatske Virovitica Dubravka Sabolić.

Natječaj za najbolju kriminalističku priču nosi ime romana Milana Nikolića (1924. - 1970.), jednoga od pionira domaćeg krimića, najplodnijeg i najtiražnijeg, prvoga i dosada jedinog hrvatskog pisca koji je od krimića i živio.