u rijeci

Domaći filmovi 'Sovjetski psi' i 'Sigurno mrtvi' nagrađeni na festivalu studentskog filma

21.10.2019 u 12:42

Bionic
Reading

Proglašenjem pobjednika u Art kinu Croatia završen je 6. Međunarodni studentski filmski festival STIFF koji se održavao u Rijeci od 17 do 20. listopada.

U natjecateljskom programu festivala sudjelovala su 42 filma, a u kategoriji najboljeg igranog filma glavnu nagradu dobio je film 'Prostori' autora Azedinea Kasra. Alžirsko-francuski film osvaja titulu najboljeg za 'najuvjerljiviju priču, tečnost i naglašenu zrelost filma te stvarne heroje od krvi i mesa i njihovu emotivnu vezu koju stvaraju ne samo međusobno nego i s publikom' stoji u obrazloženju tročlanog žirija u sastavu: scenarist Giovanni Robbiano, prošlogodišnji dobitnik posebnog priznanja Damian Kocura i studentica filmske režije Mara Prpić. Posebno priznanje u istoj kategoriji dobila je Nikica Zdunić za film 'Sovjetski psi'za 'brigu o svakom elementu koji sačinjava film, za stvaranje inovativnog filmskog jezika što je velik pothvat u današnjoj kinematografiji, te za uspješno kršenje pravila staromodnih narativnih pravila' stoji u obrazloženju.

U dokumentarnoj kategorij - žiri u sastavu: Morana Ikić Komljenović, producentica, Antigoni Papantoni, selektorica Diversions Short International Film Festivala i studentica Maje Stojić - glavnu je nagradu dodijelio filmu 'Sestre' redatelja Michala Hytrosa. 'Sestre' je suptilan i intiman portret svakodnevnog života unutar zidina samostana u Poljskoj gdje časne sestre s nježnošću, tolerancijom i poštovanjem dijele svoje dane, živote i strahove. Ovaj diskretni film iscrtava starost iz potpuno druge perspektive te nudi ekskluzivan uvid u život koji nemamo često mogućnost vidjeti', zaključio je žiri.

Film Restartove škole dokumentarnog filma, 'Sigurno mrtvi' autora Ivana Grgura dobio je nagradu publike kao i posebno priznanje žirija, uz obrazloženje: 'Ovaj film donosi nam priču o hipohondriji u modernim vremenima istražujući filmski jezik i stil na nepredvidive načine. Strah od smrti, zaokupljenost brigom o zdravlju, googlanje i panika, prikazani su kroz kreativne i organske asocijativne metafore s kojima se, nažalost, mnogi od nas, mogu poistovjetiti.'

'Sigurno mrtvi' Izvor: Društvene mreže

O najboljem animiranom filmu ove su godine odlučivali Niko Radas, autor filma 'Neobična kupka gospodina Otmara', Lina Tsivian, prošlogodišnja pobjednica festivala i Dean Hamer, student animacije, a nagradu za najbolji animirani film dodijelili su filmu 'Zmaj' autora Martina Smatane. 'Interesantni i funkcionalni simbolički prikaz životnog vijeka kroz dizajn karaktera. Grafički vizualno bogat: teksture, atmosfera i palete. Film je za sve uzraste.' stoji u obrazloženju.

Potresni dokumentarno-animirani film 'Vrijedno svake lipe' dobio je posebno priznanje zato što 'iskorištava pun potencijal animacije kao medija za ispričati eksplicitne teme bazirane prema pravim osobnim događajima. Posebnu težinu sadržaja daje sama činjenica da se radi o stvarnim iskustvima. Važno je podignuti pitanje i problematiku vezanu za eksploataciju i dehumanizaciju prostitucije.i Autori filma su: Ilona Yudin, Paz Bernstein, Muli Asido, Erika Cumpton, Adam Magrala, Yael Solomonovich, Lara Buyom, Sarai Abergel, Guy Livnat i Noy Friman.

Međunarodni studentski filmski festival posvećen je studentskom i debitantskom filmu čija je svrha predstavljanje najbolje svjetske studentske produkcije široj publici. STIFF organiziraju Udruga Filmaktiv i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, uz suorganizaciju Art-kina.