SARAJEVO FILM FESTIVAL

Dolazak Roberta De Nira digao čaršiju na noge

12.08.2016 u 21:38

Bionic
Reading

U medijima je objavljeno kako će počasni gost 22. Sarajevo Film Festivala, koji će se u glavnom gradu BiH održavati od 12. do 22. kolovoza, biti slavni glumac Robert De Niro. Bit će mu uručena nagrada Srce Sarajeva te prikazan svježe restauriran 'Taksist' Martina Scorsesea u kojemu je De Niro ostvario jednu od svojih najpoznatijih uloga. U Sarajevu se posjet Roberta De Nira gleda s naročitim ponosom te tamošnji mediji pišu da je 'čaršija na nogama' zbog slavnog glumca

Sarajevo Film Festival u svoja dva desetljeća postojanja nikad nije imao problema s privlačenjem poznatih gostiju. Osim što se SFF umješno pozicionirao kao najvažniji filmski festival u jugoistočnoj Europi, uvijek se pazilo i na to da ovu manifestaciju obilježi i dašak filmskog glamura. Tijekom godina su gosti SFF-a bile filmske zvijezde poput Angeline Jolie, Morgana Freemana, Jeremyja Ironsa i mnogih drugih, no sudeći po pisanju sarajevskih medija najavljeni je dolazak Roberta De Nira izazvao veliku oduševljenje u glavnom gradu BiH. De Niro bi u Sarajevo trebao doći 12. kolovoza te ostati nekoliko dana.

Detaljno se piše o tome kada bi De Niro trebao sletjeti na sarajevski aerodrom Butmir ('čak ni uposlenici Međunarodnog aerodroma Sarajevo ne znaju točan termin i saznat će ga tek nekoliko sati prije slijetanja aviona', piše portal Depo) gdje bi slavni glumac trebao spavati (navodno mu je rezervirana soba u hotelu Europa, no De Niro želi spavati kod prijatelja u stanu), dok se lokalna elita već nabrijava na druženje s ovim dvostrukim dobitnikom Oscara. Što se tiče zasad poznatog programa De Nirova posjeta Sarajevu, zna se kako će on predstaviti restauriranu verziju 'Taksista' u otvorenom kinu pred tri tisuće gledatelja, inače premijerno prikazanog u Cannesu prije četrdeset godina, te sudjelovati u javnom razgovoru o svojoj karijeri koji će moderirati Mike Goodridge, bivši urednik filmskog magazina Screen International i današnji izvršni direktor londonske kompanije Protagonist Pictures.

Nema sumnje da će De Niro biti velikodušno dočekan u Sarajevu koje je uvijek znalo domaćinski se odnositi prema slavnim gostima izvana, o čemu je svjedočio i prošlogodišnji posjet pape Franje glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Može se i očekivati kako će iza De Nirova dolaska ostati i razne urbane legende i tračevi, sve zajedno s refrenom 'kad je Robert De Niro bio u Sarajevu'. Sudeći po iskustvima filmskih zvijezda koje su dosad gostovale na SFF-u, De Nira neće ni pretjerano ganjati paparazzi te će vjerojatno moći na miru pojesti obvezne sarajevske ćevape.


Da je De Nirov dolazak veliki marketinški uspjeh SFF-a i njegova agilnog direktora Mirsada Purivatre, svjedoči i činjenica da je to što će poznati glumac dobiti Srce Sarajeva zabilježeno i u Varietyju, američkom filmskom časopisu koji je obvezno štivo svima u filmskoj industriji. No, ne treba zanemariti ni to da bi SFF i bosansko-hercegovački film mogli profitirati od De Nirova dolaska i kroz bolji plasman filmova iz regije na njujorškom filmskom festivalu Tribeca koji je osnovao baš De Niro. Moguće je, dakle, da će se dogovoriti i produkcijske suradnje i svjetske premijere na Tribeci koja je u međuvremenu postala odskočna daska za brojne niskobudžetne i strane filmske naslove.

Naravno, SFF-u posrećilo se i to što je ove godine 40-godišnjica premijere 'Taksista', vjerojatno najpoznatije uloge Roberta De Nira, tako da su za otvaranje festivala mogli programirati restauriranu verziju Scorseseova remek-djela. Bilo bi mnogo teže sačuvati umjetnički integritet SFF-a da se morao prikazati neki od novijih De Nirovih naslova koji su većinom prilično niske kvalitete. Ali sigurno je da poslovično sarajevsko gostoprimstvo neće dopustiti da se slavnog gosta previše gnjavi pitanjima koja se tiču, primjerice, De Nirove vulgarne komedije 'Dirty Grandpa' kojom se ovog proljeća ovaj oskarovac blamirao u kinima.

Zapravo je 'Taksist' posve odgovarajući naslov za današnje Sarajevo, u kojemu divlja ulični kriminal i socijalno beznađe, dakle baš ono to je Scorsese tematizirao u svojem prikazu marginalaca iz New Yorka sedamdesetih godina prošlog stoljeća.