PRIČA O MOMČILU POPADIĆU

Dokumentarac 'Pope vrati se' u Zagrebu

25.09.2018 u 11:36

Bionic
Reading

Mnogi su ovog ljeta u kinima na hrvatskoj obali plakali, smijali se i pjevali uz najgledaniji dokumentarni film godine, 'Pope, vrati se', autora Tonija Volarića i pitali kada će i gdje moći film o životu i radu legendarnog splitskog novinara, pjesnika i književnika, Momčila Popadića, vidjeti u Zagrebu. Objavljeni su datumi prve tri projekcije u kinu Metropolis, zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti.

Film o autoru nezaboravnih kolumni, romana i posebno tekstova legendarnih hitova kao što su 'Oprosti mi pape', 'Skitnica', 'Košulja plava', 'Ča je život vengo fantažija', 'Tonka' i mnogih drugih, bit će prikazan tri zadnje večeri rujna u 19 sati, pa se može očekivati da će Zagrepčani napuniti dvoranu sve tri večeri. Posebno nakon što je film bio na većini prestižnih festivala u zemlji i regiji, rušio ovog ljeta rekorde posjećenosti ljetnih kina na obali i otocima, a i dobitnik je posebnog priznanja ovogodišnjeg DORF-a.

Podsjetimo, film o autoru nezaboravnih reportaža u Slobodnoj Dalmaciji, kao i tekstova za mnoge vječne hitove, pretpremijerno je prikazan u sklopu Dana Porina u Splitu, a premijera je bila na Popadićev rođendan, u njegovu rodnom Blatu na Korčuli. O Popadiću u filmu govore: Mirko Krstičević, Rajko Dujmić, Zlatko Gall, Jurica Pavičić, glumci Maro Banić i Davor Pavić, mladi Blaćanin Mario Tulić, Tonči Padovan, fotograf Matko Biljak, Damir Šarac i Jakša Fiamengo. Publika će u filmu čuti dijelove Popinih kolumni, pjesama i knjige 'Živit u strpjenstvu', kao i priče o nastanku nekoliko spomenutih hitova. Priča o zlatnom dobu hrvatskog i splitskog novinarstva mnoge je natjerala da dobro promisle u što se novinarstvo danas pretvorilo, pa film propituje i kako bi se Popadić i neki njegovi kolege, majstori novinske reportaže i pisanja tekstova za uglazbljivanje, snašli u današnjim uvjetima.

Izvor: Društvene mreže