51. Varaždinske barokne večeri

Šesta festivalska barokna večer: koncert u crkvi Svetog Florijana, izložbe u palači Sermage i galeriji Zlati ajngel

23.09.2021 u 14:36

Bionic
Reading

Šesta festivalska večer 51. Varaždinskih baroknih večeri donijela je koncert ansambla Nova Schola Labacensis iz Slovenije u crkvi Svetog Florijana u Varaždinu i izložbu radova velikog slovenskog umjetnika Gustava Gnamuša na dvije lokacije-u palači Sermage i galeriji Zlati ajngel

Repertoar ansambla Nova Schola Labacensis proteže se od srednjevjekovnih skladbi, moteta, narodnih pjesama, renesansnih chansona, baroknih arija, madrigala pa do glazbe iz Afrike, Irana, Rumunjske, Grčke i drugih zemalja.

„Za Varaždinske barokne večeri izabrali smo program koji spaja sjever sa jugom Europe i povezali nizozemsku renesansnu i baroknu glazbu s djelima nastalima u Italiji. Na posebnu molbu ravnatelja Bobića dodali smo djela Gabriella Pulitija koji je živio i djelovao u Labinu i Puli“, pojasnio je program umjetnički voditelj ansambla i lutnjist Boris Šinigoj i istaknuo kako je članovima ansambla bilo drago što su pozvani na Festival i da tako predstave dio svog repertoara varaždinskoj baroknoj publici.

Kao jedan od popratnih programa Varaždinskih baroknih večeri otvorena je sinoć i izložba poznatog slovenskog umjetnika Gustava Gnamuša u palači Sermage i galeriji Zlati angel i to u povodu 80. obljetnice rođenja umjetnika koji bio profesor na ljubljanskoj akademiji, a za svoj je slikarski opus 2001. dobio i Prešernovu nagradu za životno djelo. Izložba obuhvaća umjetnikova djela iz zbirke poznatoga slovenskoga kolekcionara, galerista i izdavača Petera Žule, koja obuhvaća ukupno više od 700 djela suvremenih slovenskih i inozemnih autora. Danas, sedmi dan 51. Varaždinskih baroknih večeri donosi znanstveni skup Zavoda za znanstveni rad HAZU posvećen Varaždinskim baroknim večerima, otvorenje Međunarodne izložbe cvijeća na glavnom gradskom trgu u 17 sati, te dva koncerta. Prvi će se održati u crkvi Djevice Marije Kraljice svete Krunice u Remetincu (Novi Marof) gdje će se predstaviti ansambl Responsorium prvom suvremenom izvedbom djela „Veseperae Beatea Mariae Virginis“ u 18 sati, a za kojeg je ulaz slobodan, dok će u 20 sati u Uršulinskoj crkvi u Varaždinu nastupiti Ingenium Ensemble s izvedbom djela 17. i 18. stoljeća s područja Slovenije, odnosno skladbama pronađenim u zbirkama u Ptuju i Varaždinu.