IRSKI PISAC NAJBOLJI

Dodijeljena nagrada za najlošiji opis seksa

01.12.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Irski pisac Rowan Somerville za dlaku je pobijedio Alastaira Campbella na ovogodišnjoj dodjeli nagrade za najlošiji opis seksa u književnosti

Za one dijelove svog drugog romana 'The shape of her' (Oblik nje) koji se bave seksom irski autor Rowan Somerville odnio je kući nagradu za najlošiji opis seksa u pisanoj formi. Ova nagrada dodjeljuje se uglavnom za bizarne opise seksa u modernoj književnosti.

Irski pisac ne samo da je pobijedio bivšeg stručnjaka za odnose s javnošću britanske laburističke stranke Alastaira Campbella, već i Amerikanca Jonathana Franzena te Australca Christosa Tsiolkasa. Rowan Somerville zadobio je naklonost sudaca rečenicom 'Poput leptira koji je zajahao tvrdokrilca pretupom iglom zabio se u nju'.

Irski autor nije se ograničio samo na jedno mjesto u knjizi za opise seksa u kojima koristi dijelove životinja za šarolike usporedbe s ljudskom anatomijom. Suci kažu da im je 'The shape of her' prvi put zapeo za oko kad su pročitali: 'Zidovi će pasti od diranja i vrištanja kroz sate užitka do sjedinjenja kojem je moj cijeli život bio priprema...'

Rowan Somerville osamnaesti je autor koji je primio ovu nagradu, no suci su bili razočarani njegovim oduševljenjem s obzirom da nagrada koju dodjeljuje Literary review magazine (Časopis književne kritike) zapravo služi kao upozorenje da bi se u budućnosti trebao kloniti lošeg pisanja.

'Iznimna mi je čast naći se na istoj listi s autorima poput Jonathana Franzena i Christosa Tsiolkasa. Ne postoji ništa engleskije od lošeg seksa, pa se zahvaljujem u ime cijele nacije', rekao je Rowan Somerville kad je primao nagradu.

Neki od pobjednika prošlih godina su romanopisci Norman Mailer, Sabastian Faulks i Tom Wolfe, a John Updike prije dvije godine dobio je nagradu za životno djelo nakon što je bio četiri puta bio nominiran, a nije osvojio prvo mjesto.