PRIJETE ULICOM

Dječji pisci oštro napali Ministarstvo kulture

17.02.2014 u 15:34

  • +5

Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Bionic
Reading

Uz bubnjeve koji pozivaju na prosvjed, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Knjiga u centru i Hrvatska dječja knjiga upozorili su na loše funkcioniranje Ministarstva kulture i goruće probleme struke

Kao glavni razlog sazivanja konferencije za novinare natječaj je za predstavljanje Hrvatske kao zemlje partnera na Sajmu knjiga u Bologni 2015. što je samo jedna od posljedica spleta začudnog funkcioniranja Ministarstva kulture, istaknuli su predstavnici Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, Knjige u centru i Hrvatske dječje knjige.

Na konferenciji simbolično zakazanoj u pet minuta do 12 sati, navedeno je deset točaka koje ukazuju na loše funkcioniranje Ministarstva, a prvih se nekoliko odnosi na Sajam knjiga u Bologni koji je, istaknula je književnica Silvija Šesto, predsjednica HDKDM-a, poslužio samo kao okidač nakon permanentno lošeg funkcioniranja Ministarstva.


Silvija Šesto

Kao činjenicu da stvari ne funkcioniraju navode natječaj za Sajam knjiga u Bologni 2015. na kojem se Hrvatska predstavlja kao zemlja partner, koji je Ministarstvo raspisalo prekasno u vrijeme zimskim praznika, da bi se u nevjerojatno kratkom roku sagledavanja pristiglih ponuda zaključilo kako nijedna od pristiglih ponuda nije zadovoljila.

Navode i da je Ministarstvo na potpuno netransparentan način imenovalo povjerenika i pratnju za Bolognu koji nemaju iskustva sa spomenutim sajmom, nemaju logistiku, kontakte, iskustvo, a ni program. Podsjetimo, Ministarstvo je kao nositelja projekta postavilo Hrvatsko dizajnersko društvo, a za povjerenike odabralo Natašu Govedić, Vanju Žanko i Anu Šilović.

'Svaka čast hrvatskih dizajnerima, no teško je uvjerljivo kako su oni bliži dječjoj knjizi i nakladništvu od književnika i nakladnika dječje knjige, a još teže kako mogu kvalitetno odraditi taj zadatak bez našeg punog sudjelovanja i suradnje', istaknuli su dodavši da su na taj način iz igre naprosto izostavljeni ljudi koji su već godinama prisutni na sajmu.

'Mađioničari i cirkusanti imaju više iskustva u radu s djecom nego odabrani predstavnici', rekao je tajnik HDKDM-a Želimir Hercigonja.

Zamjeraju i to što se natječajni rok za Bolognu 2014. ni ove godine nije ispoštovao bez obzira što su datum i trajanje tog sajma fiksni.

Budući da je sajam knjiga u Bologni samo kap koja je prelila već punu čašu, upozorili su i na brojne druge probleme s kojima se suočavaju pisci i nakladnici hrvatske dječje knjige, među kojima je slab otkup hrvatskih naslova namijenjen narodnim knjižnicama dok se s druge strane otkupljuju strana komercijalna djela.

Osvrnuli su se i na natječaj Ministarstva pod nazivom 'Ruksak pun kulture' u kojem je dječja knjiga, navode, svedena na tri stavka, od kojeg se pak jedan sveo na ilustraciju.

'Ni u jednom odobrenom programu nije prisutan nijedan relevantan pisac, lektirni ili nelektirni s obzirom na to da su mnogi kolege, a i Društvo hrvatskih književnika za djecu i mlade aplicirali na ovaj natječaj te doista nije jasno čime se to ruksak puni, ističu upozorivši da su vidljive neke anomalije bliske sukobu interesa.

Upitnim su ocijenili 'nestajanje' odobrenih dva milijuna kuna dobivenih ukidanjem natječaja za malo poduzetništvo u kulturi te usmjerenih naknadi piscima za posudbu u javnim knjižnicama budući da su tom odlukom najviše pogođeni pisci za djecu i mlade za koje je potreban adekvatan zakon o autorskom pravu i srodnim pravima.

O teškom položaju autora govorila je književnica Nada Mihelčić, koja se zapitala tko odobrava financiranje određenih knjiga za djecu, jer je često riječ o djelima sporna sadržaja.

Pisce i nakladnike za djecu podržala je osnivačica i producentica kazališta Mala scena Vitomira Lončar kazavši kako i sama posljednjih desetak godina upozorava na nepravilnosti u radu Ministarstva i Grada i zaključivši da dijalog ne postoji, već postoji samo ruksak pun privatnih interesa.

Na pitanje koji su daljnji koraci, Silvija Šesto odgovorila je da će se, ako neće biti drugog rješenja, spojiti s radništvom i seljacima i izaći na ulice.