U HDD-U

Dizajn Marija Aničića za Drugo more na izložbi u Zagrebu

04.02.2019 u 13:58

Bionic
Reading

'Tiskaj bez crne, ekstremno upojno!' naziv je izložbe grafičkog dizajnera Marija Aničića koja se u Hrvatskom dizajnerskom društvu u Zagrebu otvara 7. veljače u 20 sati i predstavlja njegov rad za riječku udrugu Drugo more

Izložba uključuje sve što je Aničić radio za Drugo more od 2002. do 2015., od vizualnih identiteta udruge i niza njenih glavnih programa, do različitih tiskanih sredstava promocije i komunikacije poput plakata, brošura, letaka te programskih i drugih publikacija. Prema riječima Marka Goluba iz HDD-a, ona je nastavak bilježenja i kontekstualizacije onog što je u knjizi Maroja Mrduljaša i Dee Vidović, objavljenoj prije sedam godina, objedinjeno pod nazivom 'Dizajn i nezavisna kultura'.

'Samim time izložba zapravo baca svjetlo na dvije različite, ali povezane teme – s jedne strane daje uvid u bitan segment riječke nezavisne kulturne scene, dok s druge educira publiku o nekim zanimljivim, nekonvencionalnim, drukčijim dizajnerskim rješenjima koja su proizašla iz kritičkog promišljanja tehnologije tiska i nastojanjima da se sredstvima dizajna što efektnije interpretiraju one vrijednosti koje nosi scena kojoj udruga Drugo more pripada i koju sukreira od ranih 2000-ih', piše Golub u tekstu uz izložbu koja je koncipirana tako da daje pregledan uvid u vizualni identitet Drugog mora i različitih njegovih programa. Dizajn za sadržaje većih projekata udruge kao što su Art & Clubbing, Moje, tvoje naše; Mediteranske igre i Refleks predstavljeni su u zasebnim cjelinama, a dio je posvećen i tehnološkom aspektu Aničićevog dizajna za Drugo more, naznačen i u naslovu, odnosno instrukciji 'Tiskaj bez crne, ekstremno upojno'.

  • +3
Mario Aničić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mario Aničić

Mario Aničić, samostalni umjetnik-grafički dizajner rođen 1971. u Požegi, završio je grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Radi na projektima komunikacijskog i medijskog dizajna, pretežno u području institucionalne i nezavisne kulture te civilnog društva. U svom radu koristi tehnološka znanja suvremene grafičke proizvodnje, a posebno spoznaje o svjetlu, boji i reprodukciji. Svoje projekte vezane za medijski dizajn od 1999. realizira u sklopu autorske agencije _ured. Član je ULUPUH-a od 2005., a od 2008. u funkciji predsjednika vodi Sekciju za grafički dizajn i vizualne komunikacije. Od tada sudjeluje i u pokretanju i realizaciji više izdanja Zgrafa – međunarodne izložbe grafičkog dizajna, a sudjelovao je i u organizaciji više izdanja Zagrebačkog salona posvećenih dizajnu i primijenjenoj umjetnosti. Član je i neprofitne građanske organizacije za produkciju i promicanje kulturnog stvaralaštva i teorije Drugo more u Rijeci te Zajednice samostalnih umjetnika Hrvatske. Izlagao je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a živi i radi u Zagrebu.

Njegova izložba 'Tiskaj bez crne, ekstremno upojno!' u HDD-u će se moći vidjeti do 22. veljače.