PREMIJERA U HNK IVANA PL. ZAJCA

Deset redatelja u Rijeci pokazalo je kako izgleda 'Prava komedija'

04.10.2019 u 09:57

Bionic
Reading

Kazališni omnibus 'Prava komedija', sastavljen od devet desetominutnih dijelova i kabaretskih elemenata koji ih povezuju, u režiji desetero redateljica i redatelja, premijerno je izveden u četvrtak na sceni HNK Ivana pl. Zajca

'Prava komedija' nastala je u suradnji Hrvatske i Talijanske drame riječkog Kazališta.

Redateljice i redatelji desetominutnih dijelova omnibusa su: Olja Lozica, Jelena Lopatić, Natalija Manojlović, Saša Anočić, Zijah Sokolović, Miran Kurspahić, Matija Ferlin, Edvin Liverić i Ivan Penović, a poveznice među njima režirala je Renata Carola Gatica, koja je, uz Marina Blaževića, i autorica koncepta.

Pojedinačni desetominutni dijelovi su međusobno nepovezani i vrlo su raznoliki, a predstavljaju kazališni humor kakvim ga vidi svaki od autora.

Kako je u najavi predstave kazao intendant HNK Marin Blažević, motiv postavljanja ove predstave bila je 'uzajamna iritacija' riječkog dnevnika Novog lista i Hrvatske drame.

Naime, novinarka i urednica toga lista Kim Cuculić u analizi sezone 2017./2018. naslovljenoj 'Hrvatska drama kao najslabija karika' ocijenila je da situacija u ansamblu djeluje nestabilno i promjenljivo, da dosezi dramskih predstava nisu na razini prošlih sezona te da u repertoaru nedostaje pravih komedija i djela suvremenih hrvatskih autora. Nezadovoljstvo tim ocjenama izrazile su ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica, dramaturginja Nataša Antulov i glumci, napisavši da te kritike nisu argumentirane te da nije jasno što bi to bila 'prava komedija'.

Glumili su članovi ansambala Hrvatske i Talijanske drame, studenti Glume i medija Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, studenti Glume i lutkarstva Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i članovi Riječkog kazališta mladih Kamov te ansambla riječkoga Baleta. Scenograf je Dalibor Laginja, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić. U premijernoj izvedbi nastupila je i sama Kim Cuculić, čitajući s balkona dio svog tadašnjeg odgovora HNK-u, objavljen u Novom listu, u kojem pojašnjava da joj nedostaju 'prave komedije na kojima bi publika napokon pucala od smijeha'.

Talijanska drama ima svoju inačicu predstave prema istom konceptu, ali s drugim tekstovima i izvest će je premijerno 25. listopada pod naslovom 'La commedia'.