'MOJ PRVI FILM'

Debitantski filmovi danas najpoznatijih švedskih redatelja na ZFF-u

11.10.2017 u 15:24

Bionic
Reading

U programu 'Moj prvi film' na ovogodišnjem 15. Zagreb Film Festivalu prikazuju se prvijenci najznačajnijih švedskih redatelja, Rubena Östlunda, Lukasa Moodyssona, Josefa Faresa, Roya Anderssona, ali i definitivno najvećeg od njih – Ingmara Bergmana. Za publiku je naslove odabrao filmski kritičar Nenad Polimac

Crnohumorna drama 'Mongoloid muzikant' iz 2004. sami je filmski početak Rubena Östlunda, slavnog švedskog redatelja, scenarista i montažera čiji je najnoviji film 'Kvadrat' ove godine u Cannesu nagrađen Zlatnom palmom. U ovom frenetičnom pseudo-dokumentaracu već su tada naznačeni njegovi trajni interesi prema svim pomaknutostima ljudske psihe i otpor prema normama klasične filmske naracije zbog čega je film već dostigao status kultnog klasika. 

Film 'Jalla! Jalla!' libanonsko-švedskog redatelja Josefa Faresa jedan je od najgledanijih filmova u povijesti ove kinematografije. Komedija o ljubavnim dramama dvojice prijatelja izazvanim krutim pravilima tradicionalne kulture iz koje potječu, toliko se svidjela švedskoj publici da je redatelj u svojoj dvadeset i trećoj godini postao jedna od najvećih zvijezda u zemlji. Jednom izbjeglica i imigrant, Fares je upisan i u povijest prestižnog Dramskog instituta u Stockholmu gdje je 1998. postao najmlađi student u povijesti te ustanove.

  • +3
Švedski filmovi na ZFF-u Izvor: Promo fotografije / Autor: ZFF

'Pokaži mi ljubav' Lukasa Moodyssona, redatelja poznatog po filmovima društveno angažirane tematike i jednog od najistaknutijih predstavnika tzv. ultrarealističke poetike druge polovice 1990-ih, suvremena je priča o komičnim i bolnim stranama sazrijevanja, užitku i patnji prve ljubavi te nalaženju hrabrosti biti drukčijim. Moodysson je za 'Pokaži mi ljubav' osvojio niz priznanja, uključujući nagradu Teddy u Berlinu te Posebnu nagradu žirija i Nagradu publike u Karlovim Varima.

Vedru romantičnu dramu o odrastanju i generacijskom jazu, film 'Švedska ljubavna priča', kritičari često proglašavaju jednim od najboljih švedskih filmova svih vremena. Film je svojevremeno postigao izuzetan komercijalni uspjeh, a redatelj Roy Andersson slavu. Ovog osebujnog autora obilježio je mladenački bunt prema pretjeranom, neprikosnovenom autoritetu Ingmara Bergmana, ali i činjenica da nakon svog drugog, dosta neuspješnog filma 'Giliap' na punih 25 godina odustaje od snimanja. Veliki povratak ostvaruje filmovima 'Pjesme s drugog kata' i 'Vi živući'. Njegov film 'Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju' prikazan je na ZFF-u 2014.

Ingmara Bergmana smatraju jednim od najutjecajnijih autora u povijesti filma i vrhunskim autorom psihološkog filma, a već u prvijencu 'Kriza' najavljeni su neki od redateljevih kasnijih motiva, prije svega fokus na ženskim međuodnosima kojima će se uspješno baviti u filmovima 'Persona' i 'Krici i šaputanja'.

Zagrebački Film Festival održava se od 11. do 19. studenog, a više o programu na službenoj stranici.