ZAGREB FILM FESTIVAL

'Velikih 5' ponovno donosi nove hit-filmove europskih kinematografija

29.09.2017 u 09:46

Bionic
Reading

Jedan od najstarijih i najpopularnijih popratnih programa Zagreb Film Festivala (ZFF), čije će se petnaesto izdanje održati od 11. do 19. studenog, 'Velikih 5' ponovno donosi nove filmove pet najvećih europskih kinematografija koji su već izazvali interes filmske struke i publike

Festival će na velika platna kina Tuškanac i Muzeja suvremene umjetnosti dovesti izbor najuzbudljivijih filmskih ostvarenja iz Francuske, Italije, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Španjolske.

Zasad je najavljeno da će među njima biti već dobro poznata redateljska imena poput Sally Potter, ali i trenutno vjerojatno najuzbudljivijeg europskog redatelja, Luce Gaudagnina, proslavljenog poredatelja velikog kino hita 'Rasprskavanje' ('A Bigger Splash').

Njegov najnoviji film 'Skrivena ljubav' ('Call Me By Your Name') svojevrsni je nastavak trilogije o žudnji, u kojoj su 'Ja sam ljubav' i 'Rasprskavanje'.

Scenarij za taj film napisao je scenarist i redatelj James Ivory, poznat po nagrađivanim adaptacijama brojnih književnih klasika ('Soba s pogledom', 'Na kraju dana').

'Zbog načina na koji uspijeva prenijeti agoniju i ekstazu mladenačke ljubavi, kritičari redatelja već stavljaju u red majstora senzualnosti poput Pedra Almodóvara ili Françoisa Ozona, a film novim maestralnim doprinosom queer filmu', napominje se u najavi programa.

Film 'Party' britanske redateljice Sally Potter opisuje se kao 'neodoljivo zločesta društvena satira omotana u tragediju' i britka politička komedija s Kristin Scott Thomas u glavnoj ulozi.

U filmu glume mnogi slavni glumci poput Emily Mortimer, Timothyja Spalla, Patricie Clarkson ili njemačkog glumca Brune Ganza.

Radnja filma prati političarku Janet koja dobiva veliko promaknuće, pa priređuje zabavu koja nakon početne euforije prerasta u šok i otvoreni sukob.

'Velikih 5' na ZFF-u Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

'Party' je premijeru imao na ovogodišnjem Berlinaleu gdje je osvojio nagradu ceha, Guild Film Prize, a sama redateljica opisuje ga kao političku izjavu o 'slomljenoj' Engleskoj nakon Brexita.

Španjolsku ove godine predstavlja furiozni triler 'Neka nas bog spasi' redatelja Rodriga Sorogoyena, koji na tragu Fincherovog klasika 'Sedam' i serije 'True Detective' govori o muškarcima koji nisu sposobni kontrolirati svoje ponašanje i o njihovim žrtvama.

Film je premijeru imao na prestižnom filmskom festivalu u San Sebastianu, a redatelj njima uspješno nastavlja studiju muškosti započetu u svom prvom hvaljenom filmu 'Stockholm'.

ZFF program 'Velikih 5' donosi u suradnji s mrežom kulturnih instituta Europske Unije u Hrvatskoj (EUNIC Hrvatska).