nagradnjače

Darujemo vam knjige povodom V.B.Z.-ovog jesenskog sajma knjiga u Tvornici kulture

22.09.2017 u 10:23

Bionic
Reading

Od nedjelje 17. rujna, pa sve do 27. ovoga mjeseca, kultna zagrebačka Tvornica kulture u Šubićevoj ulici domaćin je jedinstvenog jesenskog sajma knjiga

Organizatori iz izdavačke kuće V.B.Z. (osim ponude svoga izdavačkog programa po najnižim cijenama ikada) potrudili su se osigurati nastupe nekolicine najvećih hrvatskih izdavača: Znanje, Mozaik, Školska knjiga, Egmont, 24 sata, Naša djeca, Naklada Ljevak, Planetopija... koji će izložiti više od 2000 naslova po senzacionalno niskim cijenama: od outlet ponude knjiga po 5 kuna, do popusta koji sežu i do 90 %!

Svakako treba istaknuti i bogatu ponudu strane knjige, te izdanja jednog od najrenomiranijih svjetskih izdavača Taschen, a sve to također po akcijskim cijenama.

Dobre knjige, za sve uzraste i literarne ukuse, od 17. do 27. 9. (otvoreno od 10 do 20 sati, petkom i subotom do 21 sat) 'stanovat' će  u zagrebačkoj Tvornici kulture (Šubićeva 2). I po rekordno niskim cijenama čekaju da ih 'udomite'. 

SirenaCamilla Läckberg

Životni san Christiana Thydella ostvario se: njegov debitantski roman 'Sirena' objavljen je uz izvrsne kritike. No, samozatajan i miran Christian doima se otuđenim i nesretnijim no ikad. Kada Erica Falck, spisateljica koja je i otkrila Christianov talent, sazna da mu stižu anonimna prijeteća pisma, počinje istraživati odakle stižu ta pisma, ali i Christianovu misterioznu prošlost.

U međuvremenu je nestao Magnus, jedan od trojice Christianovih najbliskijih prijatelja, a u potragu za njim, živim ili mrtvim, uključila se policija. Kada se pokaže da jezive prijetnje upućene Christianu nisu samo slovo na papiru, Ericin muž, detektiv Patrik Hedström počne sumnjati u povezanost Christianova i Magnusova slučaja…

Ali, žrtve prijetnji ne žele otkriti pozadinu svega i istraga se nađe u slijepoj ulici. Što ih motivira na šutnju – njihov strah ili krivnja? I kakva je to tajna zbog koje bi oni radije umrli nego doživjeli da bude razotkrivena?

'Sirena' je šesti roman Camille Läckberg iz serije psiholoških trilera smještenih u idilični ribarski gradić Fjällbacku, a detektiv Patrik Hedström i spisateljica Erica Falck, sada već kultni likovi skandinavskog psihološkog trilera, u njemu zajedno raspliću zamršenu mrežu međuljudskih odnosa, ljubavnih veza i obiteljskih tajni skrivanih godinama.

Stockholm Delete, Jens Lapidus

Novi roman švedske književne senzacije Jensa Lapidusa, Stockholm delete, ima mnogo toga zajedničkog s njegovim prethodnim romanom, VIP soba, iako formalno nije riječ o njegovu nastavku. Ponajviše se to odnosi na glavne likove: Emelie Jansson, mladu i sposobnu pravnicu zaposlenu u jednoj od najuglednijih švedskih odvjetničkih tvrtki, i Teddyja, bivšeg kriminalca koji se nakon odsluženja zatvorske kazne trudi živjeti s prave strane zakona.

Nakon što se za vrijeme oluje u jednoj od elitnih vila na sjevernom dijelu otoka Värmdö oglasi alarm, na teren biva upućen djelatnik zaštitarske tvrtke. Odmah po dolasku do odredišta zaštitar shvati da nije riječ o lažnoj uzbuni i da se u vili dogodila provala. No to nije sve: unutra pronalazi tijelo brutalno ubijenog muškarca. Nešto kasnije, nedaleko od mjesta ubojstva, pronađen je i automobil u kojem je u nesvijesti ležao teško ranjeni mladić, koji vrlo brzo postaje glavni osumnjičenik za ubojstvo. Njegovo ime je Benjamin Emanuelsson, a Emelie u tajnosti prihvaća njegov zahtjev da mu bude privatna braniteljica kao osumnjičenome za teško ubojstvo unatoč tome što njezina odvjetnička tvrtka svojim zaposlenicima strogo zabranjuje takvu praksu. U međuvremenu, ispostavlja se da je Benjamin sin jednog od Teddyjevih starih 'znanaca'. Pomažući Emelie na slučaju, Teddy nehotično biva prisiljen suočiti se s nekim grijesima iz svoje prošlosti, pri čemu oboje bivaju uvučeni u zamršenu mrežu stockholmskoga podzemlja…

Stockholm delete nije običan kriminalistički roman, priča je to o ljudima koji se trude zaboraviti svoju prošlost i izbrisati sve ono breme negativnih stvari koje vuku za sobom, kao i o nepredvidljivom svijetu što jednostavno gazi jedne, dok istodobno drugima otvara nevjerojatne prilike.

Tiho rušenjeIvica Prtenjača

U Tihom rušenju Ivica Prtenjača ponovo se uspinje na 'brdo', ali ovaj put ono se nalazi u Haulikovoj ulici, u jednom oronulom zagrebačkom stanu. Glavni junak, soboslikar s diplomom profesora književnosti, sa svojim pomoćnikom treba učiniti ono što i inače radi – oljuštiti sve sa zidova i ponovo ofarbati. Čini se kao ugodan, prilično usamljen rutinski posao, daleko od nametljivih ljudi, baš onako kako najviše voli. Ali, čovjek koji ih je angažirao, i njegova životna priča, promijenit će živote svih likova u romanu.

Tijekom rušenja i renoviranja događa se isto što i tijekom života na brdu u prošlom, nagrađenom Prtenjačinu romanu – odmak, kontempliranje i preslagivanje života. Ali pisac je ovaj put, usprkos tragičnim događajima o kojima čitamo, optimističniji, a njegovi junaci čine se spremniji za nastavak života.

Tiho rušenje može se čitati i kao svojevrstan nastavak Brda, ne po principu što je bilo dalje, jer likovi su novi, nego kao sljedeća pjesma u pjesničkom ciklusu, u kojem sve tekstove povezuju dominantni motivi i teme. Tiho rušenje, naravno, nije pjesma, nego velik roman u kojem ima puno poezije. S jedne strane filigranski precizne rečenice, a s druge začudne metafore spuštaju nas u ono što je proznom iskazu obično nedohvatljivo, i jamče čitateljski užitak koji u ovoj zemlji, na taj način, može pružiti samo Ivica Prtenjača.

Zašto guramo glavu u pijesak? O poricanju provjerenih činjenica i obmanjivanju sebe i drugih, Mirjana Krizmanić

Kvaliteta našeg života često ovisi o tome koliko smo spremni i sposobni suočiti se sa stvarnošću, ali i s vlastitim osobinama koje nam pomažu ili odmažu da se u njoj uspješno snalazimo i dobro osjećamo. Uvjereni smo da 'glavu u pijesak guraju' samo djeca kad se nečega boje, mladi kad nešto žele izbjeći te svi oni koji nerado razmišljaju o sebi i svijetu u kojem žive. Jednako tako uvjereni smo da odrasli ljudi prihvaćaju provjerene činjenice, suočavaju se s problemima i nastoje ih riješiti. No ipak, u stvarnom životu svi mi povremeno niječemo činjenice i ignoriramo probleme, štiteći se tako od neugodnih, bolnih, teško rješivih ili nerješivih situacija.

Ova knjiga upoznaje nas s pojavama poricanja, ignoriranja i nijekanja činjenica, zavaravanja i obmanjivanja drugih i sebe te nas uči prepoznavati ta ponašanja. Alati koje nam nudi pomoći će nam da se suočimo s takvim situacijama i prebrodimo ih, ali i da katkad izbjegnemo probleme koje takva ponašanja mogu stvoriti u nekim drugim prilikama.

'Prijateljstvo, kao jedan od iznimno vrijednih odnosa između ljudi, ni u kom slučaju ne bi se trebalo održavati kad je riječ o nekim neprimjerenim ponašanjima nekog od prijatelja ili kad je posrijedi pomanjkanje naklonosti ili strpljenja za osobu s kojom se družimo. Ljepota prijateljstva upravo je u tome da se uzajamno podržavamo, da nam je ugodno kad smo zajedno, da se nadopunjujemo i obogaćujemo svoj život tim druženjem, a ne da se podnosimo i vrebamo prilike da odapnemo koju „otrovnu strelicu“ prema svom prijatelju ili prijateljici. U prijateljstvu ne samo da ne treba ignorirati činjenice koje nam se ne sviđaju, već otvorenih očiju treba vidjeti sve što nam se sviđa, kao i sve ono što nam je zajedničko i što nas raduje. A kad nam se nešto ne sviđa, tada se ne trebamo obmanjivati da će proći samo od sebe, već o tome trebamo razgovarati s prijateljem. Ili se pak oprostiti od njega.'

V.B.Z. čitateljima tportala daruje po jedan primjerak knjiga - SirenaCamilla Läckberg; Stockholm Delete, Jens Lapidus; Tiho rušenjeIvica Prtenjača i Zašto guramo glavu u pijesak? O poricanju provjerenih činjenica i obmanjivanju sebe i drugih, Mirjana Krizmanić. Dobitnici su Sandra Šišak (Tiho rušenje), Ivana Šimunović (Sirena), Dubravka Šćukanec (Stockholm Delete) i Mirjana Živković (Zašto guramo glavu u pijesak?).