NAJBOLJI HRVATSKI ROMAN

Danas proglašavamo 10. laureata tportalove književne nagrade

07.07.2017 u 08:31

Bionic
Reading

Dobitniku tportalove književne nagrade za najbolji hrvatski roman pripast će statua tipkovnice i novčana nagrada u iznosu od 50 tisuća kuna, a svih petero finalista dobit će Lenovo phablete koje je osigurao partner nagrade Lenovo Hrvatska

U petak 7. srpnja u večernjim satima u Zagrebu bit će proglašen dobitnik ovogodišnje, desete po redu tportalove književne nagrade koja se dodjeljuje autoru ili autorici najboljeg hrvatskog romana izdanog u prošloj kalendarskoj godini. Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 47 prijava, a žiri koji je radio u sastavu: Miroslav Mićanović (predsjednik žirija), publicistica i književna kritičarka Katarina Luketić, spisateljica i kritičarka Jadranka Pintarić, prevoditeljica Ursula Burger te kazališni redatelj Ivica Buljan, prvo je odabrao 11 polufinalista, a potom pet romana koji su ostali u izboru za onaj najbolji.

Tako su u uži izbor uvršteni romani 'Stajska bolest' Slađane Bukovac, 'EEG' Daše Drndić, 'Sjećanje šume' Damira Karakaša, 'Ciganin, ali najljepši' Kristiana Novaka i 'Pjevač u noći' Olje Savičević Ivančević. Svih petero autora i autorica na tportalu su objavili svoja razmišljanja o procesu pisanja i o motivaciji za stvaranje navedenih romana.

Slađana Bukovac: Ne vjerujem da postoji motivacija za pisanje, možda nagon šutljivog da progovori

Daša Drndić: Dovoljna je jača kiša da se slika rastoči i pred nama otvori nova provalija

Damir Karakaš: Uvijek sam imao svoj put i svoje viđenje literature

Kristian Novak: Pisati je prokleto teško, a nakon 'Ciganina' napokon sam načistu s time

Olja Savičević: Htjela sam učiniti ono što nama ljubav čini - zavesti, zaljubiti, poraziti, iznevjeriti

Od 2008. godine tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodijeljena je devet puta, a s godinama je postala relevantnom činjenicom domaće kulturne scene. Jedina je domaća književna nagrada koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj te joj je, uz promociju autora, cilj promocija izdavaštva u Hrvatskoj.

Naslovnice finalista Izvor: Licencirane fotografije / Autor: tportal.hr

Tportalovu književnu nagradu roman@tportal.hr prethodnih godina dobile su autorice Olja Savičević Ivančević za roman ‘Adio kauboju’ i Sibila Petlevski za ‘Vrijeme laži’ te autori Dalibor Šimpraga za roman ‘Anastasia’, Kristian Novak za roman ‘Črna mati zemla’, Tahir Mujičić za roman ‘Budi Hamlet, pane Hamlete’, Drago Glamuzina za roman ‘Tri’, Zoran Malkoč za roman 'Roki Raketa', Ivica Đikić za roman ‘Sanjao sam slonove’ te Slobodan Šnajder za ‘Doba mjedi’.