studio Zmajevo gnijezdo

čuvarkuća objavljuje prvi album 'Curino cvijeće', poslušajte sjajan 'Bedroom Pop'

30.11.2022 u 16:47

Bionic
Reading

čuvarkuća objavljuje svoj prvenac 'Curino cvijeće' na kojem se nalazi 8 1⁄2 pjesama među kojima su i singlovi sa spotovima 'Gladiole' i 'Uvijek umoran'. Autor glazbe, tekstova i aranžmana je Hrvoje Dešić. Album je snimljen u njegovom kućnom studiju Zmajevo gnijezdo, kao i u prostoru udruge Slama. Miks i master radio je Marko Pernarčić, a na albumu sudjeluju (u pjesmi 'Još nešta') i članovi benda: Šimun Padovan na bubnjevima, Tin Ringsmuth na saksofonu i Igor Dešić na basu. Omot albuma napravio je Hrvoje Dešić, a fotografiju cvijeća Ema Petrak

Curino cvijeće je muzički herbarij pjesama nastalih tijekom i neposredno nakon raspada benda Harvo Jay. Na svom prvom samostalnom albumu Dešić je njihovu zelenu žestinu zamijenio rumenim milozvučjem, a parole i narodne izreke iskustvom, ne odustajući pritom od zanimljivih promjena dinamike i vrhunskih refrena. Eufemistički naslov albuma preuzet je iz erotskog kataloga sijedog Slavonca, a odaje nam da se u buketu jarkih broja ipak krije stara muka pješčanog crva koji smrdi na živčani znoj.

U 8 1⁄2 pjesama, od uvodne 'Već danima' do instrumentalne 'Još nešta', Curino cvijeće trzalačko-jezičnim igrama oslikava opstojanje u kemijski nestabilnoj vezi koja je nalik na partiju šaha u kojoj nitko ne zna pravila, pa ni kako je završiti. U njoj se prijeko potrebni praznički spokoj traži u plesu kroz suze, odnosno bijegu od potrebe da se samoga sebe i druge shvati ozbiljno. Iako tematsko granje albuma raste negdje nizbrdo od sklada, njegova vas muzika snažno vuče prema dobrom raspoloženju.

Glazbeno je Curino cvijeće, kao i njegova tema, isprešano u spavaćoj sobi. Ozračje prespavanog jutra i preležanog popodneva koje se čuje u svakoj pjesmi je, baš kao i pjevni refreni kratkoga daha, nadahnuto psihodeličnim pop-rock zvukom Mac DeMarca, Beach Fossilsa, Unknown Mortal Orchestre i Ponda.

čuvarkuća je glazbeni projekt Osječanina Hrvoja Dešića koji postoji od 2021. godine. S njime sviraju Šimun Padovan (bubnjevi, prateći vokal), Tin Ringsmuth (saksofon, klavijature, parteći vokal) i Igor Dešić (bas). Iza sebe imaju desetak nastupa, a najznačajniji su oni na Velvetu i Tam Tamu 2022. godine te na KSET-ovom ljetnom Sunday Sessionu.

Izvor: Društvene mreže

Album 'Curino cvijeće' najavljen je u lipnju 2021. godine singlom 'Gladiole' čiji je spot bio u konkurenciji za najbolji namjenski video spot na 30. Danima hrvatskoga filma. Spot je snimila Ema Petrak, a režiju i montažu potpisuje sâm Hrvoje. Drugi singl 'Uvijek umoran' objavljen je krajem iste godine. Autor tog spota je Denis Komljenović, a u spotu se pojavljuje perspektivni mladi glumac Boris Barukčić. Treći singl bila je pjesma 'Meke ruke', neslužbeno njihov najveći ljetni hit.

Izvor: Društvene mreže

Materijale čuvarkuće dohvatite na ovome linku.