NA DASKAMA

Crnković i Puttar-Gold dobitnici nagrada hrvatskog glumišta

08.11.2011 u 10:15

Bionic
Reading

Dramski umjetnik Zlatko Crnković i operna umjetnica Nada Puttar-Gold dobitnici su Nagrada hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje za područje drame, odnosno opere, rečeno je na konferenciji za novinare Hrvatskog društva dramskih umjetnika, na kojoj su objavljene i nominacije za ovogodišnje nagrade hrvatskog glumišta

Otkad je upisao Akademiju dramske umjetnosti 1955. Crnković ne silazi s pozornice i ne uklanja se svjetlu reflektora, stoji u obrazloženju nagrade, koje je pročitao predsjednik peteročlanog žirija za dramu Špiro Guberina. Uz Svena Lastu i Tonka Lonzu, on je najbliže dotakao Gavellina idealnog glumca čija sva izražajnost izvire iz govora i jezika, ističe se, podsjećajući na neke od njegovih najvećih uloga ostvarenih tijekom angažmana u HNK i Teatru &TD, od Dunda Maroja, Aurela u 'Ledi' do Don Fernanda u 'Kiklopu' i Zrinskog u 'Urotnicima'.

Proslavljena primadona i dugogodišnja članica ansambla HNK u Zagrebu u vrijeme 'zlatnoga doba' Zagrebačke opere, mezzosopranistica Nada Puttar-Gold u tridesetak godina otpjevala je pedesetak uloga i nastupila oko tisuću puta na koncertima i u operama. Umjetnica koja se nakon inozemne karijere 1969. vratila u Zagreb, nastupala je, među ostalim kao Amneris u 'Aidi', Saint-Saensova Dalila, Bizetova Carmen, Končakovna u 'Knezu Igoru', Azucena u 'Trubaduru'.

Nagrade u 26 kategorija za dramu, operu i balet tradicionalno će se dodijeliti 24. studenog u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, uz izravan prijenos na HTV-u.

Za najbolju predstavu u cjelini natječu se 'Amateri' Kazališta KNAP, 'Michelangelo Buonarroti' Kazališta lutaka Zadar i 'Mrzim istinu' Teatra &TD, a za najbolja redateljska ostvarenja Krešimir Dolenčić za 'Čudo u Poskokovoj Dragi', Dražen Ferenčina za predstavu 'Michelangelo Buonarroti' i Oliver Frljić za 'Mrzim istinu'.

U glumačkim kategorijama nominirani su Jelena Miholjević (za ulogu Kate u predstavi 'Kate Kapuralica'), Ivana Roščić (za Slađanu u 'Mrzim istinu') i Marija Sekelez (za Helenu u predstavi 'Diva'), te Goran Grgić (za ulogu Grge u "Amaterima"), Milan Pleština (za Leonea Glembaja u 'Gospodi Glembajevi') i Rakan Rushaidat (za Dragana u 'Mrzim istinu').

Od opera za najbolju predstavu u cjelini natjecat će se 'Adriana Lecouvreur' riječkog HNK, 'La Gioconda' 57. Splitskog ljeta i 'Parsifal' zagrebačkog HNK, a za svoje uloge Kristina Kolar, Dubravka Šeparović Mušović i Vedrana Šimić, odnosno Ozren Bilušić, Siniša Hapač i Robert Kolar

U izbor za najbolju baletnu predstavu ušli su 'Air' i 'Večer tri baleta' zagrebačkog HNK te 'Dodir' splitskog HNK, a za najbolja ostvarenja Cristina Lukanec, Pavla Mikolavčič i Mirna Sporiš, odnosno Andrei Koeteles, Azamat Nabiullin i Artjom Žusov

Dodjeljivat će se, među ostalim, nagrade za mlade umjetnike, za najbolje predstave za djecu i mladež, za najbolja glumačka ostvarenja u radio drami i redateljska u televizijskoj drami.

Žiri je ove godine nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodijelio Dramskom programu Hrvatskoga radija za dugogodišnje djelovanje u promociji hrvatske drame i kazališta, te kreativnom oblikovanju radio drame kao posebnog, tom mediju primjerenog umjetničkog izraza.

Zahvalivši u ime Dramskog programa, redatelj Dejan Šorak istaknuo je kako nijedna druga kulturna djelatnost u Hrvatskoj nije više od 50 godina prisutna na međunarodnoj sceni u kontinuitetu kao što je to slučaj s Dramskim programom, a od mnogobrojnih dobivenih nagrada upravo je tu nagradu ocijenio je najdražom s obzirom na 'neraskidive veze tog programa s hrvatskim glumištem".

U žiriju za dramu bili su, uz Guberinu, Nina Kleflin Torre, Božidar Koščak, Tomislav Kurelec i Bojana Radović, u žiriju za operu Višnja Mažuran, Jana Haluza i Martina Tomčić Moskaljov, a za balet Sonja Kastl, Norman Dixon i Bruna Reić Šćepanović.