rad anisha kapoora

Čovjek na izložbi upao u crnu rupu, instalaciju pod nazivom 'Spuštanje u limb'

21.08.2018 u 11:05

Bionic
Reading

Posjetitelj muzeja Serralves u Portu hospitaliziran je nakon što je na izložbi britansko-indijskog umjetnika Anisha Kapoora upao u umjetničku instalaciju 'Descent into Limbo', odnosno 'Spuštanje u limb'

Rad iz 1992., 'Descent into Limbo', sastoji se od prostorije u obliku kocke u čijem je podu postavljena rupa od 2,5 metara, obojena u crno, kako bi se stekao dojam da se u nju vječito propada.

Nije sasvim jasno kako je 60-godišnji Talijan upao u instalaciju jer su posvuda oko nje bila postavljena upozorenja, a tamo je bio i jedan od muzejskih zaposlenika. Nakon nesreće, dakako, iz Serralvesa su najavili dodatne mjere osiguranja posjetitelja prilikom obilaska 'crne rupe', navodi Dezeen.

  • +5
Izložba Anisha Kapoora u muzeju Serralves u Portu Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Turist je pak već pušten iz bolnice i dobro se oporavlja od traumatičnog iskustva.

'Descent into Limbo' dio je prve velike izložbe Anisha Kapoora u Portugalu, na kojoj posjetitelji mogu vidjeti ukupno 56 radova, a upravo je 'crna rupa' najstariji od njih.

Britansko-indijski kipar i likovni umjetnik i inače se često poigrava optičkim iluzijama kako bi stvorio dojam beskrajne dubine instalacija. Takav mu je i rad 'Descension', vrtlog koji izgleda kao da nema dna, a instaliran je u njujorškom parku 2017. Kapoor je rekao kako je to očit komentar na politiku Donalda Trumpa, kojega oštro kritizira otkako je došao na vlast.

Prije nekoliko godina Anish Kapoor dobio je ekskluzivna prava na najcrnju crnu, pigment razvijen u britanskoj tvrtki NanoSystems koji apsorbira 99,96 posto svjetlosti. Taj je pokušaj monopolizacije boje doveo do prijepora s britanskim umjetnikom Stuartom Sempleom, koji je Kapooru pokušao zabraniti 'svjetsku najružičastiju ružičastu'.