IZLOŽBA

Užasi zavičaja u očima dubrovačkih umjetnika - ljepota svakodnevice koja je zapravo nepodnošljiva

08.08.2018 u 09:42

Bionic
Reading

Izložba "Užasi zavičaja", kojom su na šest lokacija predstavljeni radovi trideset tri suvremena dubrovačka umjetnika, otvorena je u utorak navečer u atriju dubrovačke palače Sponza u organizaciji Dubrovačkih ljetnih igara i Art radionice Lazareti

Autorice izložbe su Srđana Cvijetić, Helena Puhara i Lucija Vuković, okupljene u Kustosku radnu organizaciju Groma. Srđana Cvijetić istakla je kako se izložba nastavlja na ovoljetnu izložbu Josipa Pina Trostmanna u istom prostoru, a ideja je bila povezati suvremene dubrovačke umjetnike te prikazati načine na koji se bave temama prostora, okoliša, krajolika i pejzaža. „Puno autora se ne bave direktno pejzažima, već tematiziraju svakodnevne probleme ili prolaznost koja nas pogađa. Ideja je bila prikazati ljepotu svakodnevice koja je zapravo nepodnošljiva“, izjavila je Cvijetić.

  • +11
Izložba Užasi zavičaja Dubrovačkih ljetnih igara i Art radionice Lazareti Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Lucija Vuković rekla je kako izložba donosi pogled dubrovačkih suvremenih umjetnika na današnji krajolik Dubrovnika. „Po radovima se može zaključiti kako smo okupili heterogenu skupinu umjetnika, ali smo nastojali u cijelom procesu stvaranja izložbe zadržati u središtu temu krajolika u širem kontekstu“, istaknula je Vuković. Pomoćnik intendantice Dubrovačkih ljetnih igara (DLJI) za dramski program Saša Božić rekao je kako su dubrovački suvremeni umjetnici trenutno jedna od najzanimljivijih umjetničkih skupina u Hrvatskoj, koja se sjajno predstavlja u Europi. „Sabrati ih u Dubrovniku u monumentalnom prostoru Sponze bio je velik pothvat i jako smo na njih ponosni, jer inače jako rijetko izlažu zajedno. Naziv izložbe djeluje možda kontroverzno, ali priziva novo čitanje i reinterpretaciju Dubrovnika“, rekao je Božić.

Dodao je kako se izložba također bavi temom nove ambijentalnosti jer se prepustilo umjetnicima da sami izaberu lokacije za svoja djela.

Dubrovački umjetnici čiji su radovi predstavljeni su Anamarija Bezek, Mara Bratoš, Pasko Burđelez, Boris Cvjetanović, Mario Cvjetković, Viktor Daldon, Ivo Dimnić, Marko Ercegović, Marija Grazio, Grupa ABS, Tina Gverović, heART, Katarina Ivanišin Kardum, Stanko Ivanković, Ivana Jelavić, Stjepo Kaleb, Sven Klobučar, Igor Knezović, Miranda Kuzmanić, Berta Miloš, Maro Mitrović, Ana Opalić, Ivana Pegan Baće, Marijana Pende, Izvor Pende, Luko Piplica, Dario Kulišić, Ana Požar Piplica, Ivana Selmani, Nives Sertić, Slaven Tolj, Ivona Vlašić i Borko Vukosav. Osim u Sponzi, njihovi su radovi izloženi u ateljeu Izvora Pende (Braće Andrijića 7), kraj Orlandovog stupa, na ulazu u Kino Sloboda, na balustradi Kina Slavica i ispod skala dominikanskog samostana. Izložba, koju je otvorila zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić, predstavlja fuziju programa za razvoj publike Dubrovačkih ljetnih igara "Ključevi od grada" i programa umjetničkih intervencija u javnim prostorima Art radionice Lazareti "Grad je mrtav. Živio Grad!", a ostaje otvorena do zatvaranja DLJI, 25. kolovoza.