BRIGA ZA PUBLIKU

Colorado zabranio pušenje na sceni

17.12.2009 u 11:25

Bionic
Reading

Vrhovni sud u Coloradu zabranio je upotrebu bilo kakvih cigareta na kazališnim pozornicama zaključivši da je zdravlje posjetitelja važnije od uvjerljive glume

Bitka za umjetničku slobodu započela je prije nekoliko godina uvođenjem zakona o zabrani pušenja u svim zatvorenim prostorima. Tužbu protiv države Colorado podigle su tri nezavisne kazališne kuće pozvavši se na iznimke koje vrijede za kazališta, a uvedene su u 12 od ukupno 24 američke države u kojima je zakon o zabrani pušenja u zatvorenom na snazi.

Kazališni umjetnici smatraju da je pušenje na sceni nužno za oblikovanje likova i odgovarajuće atmosfere u nekom komadu. No zakon dopušta isključivo plastične rekvizite i nezapaljene cigarete, što kazalištarci smatraju smiješnim i neuvjerljivim.

Odlukom vrhovnog suda u Coloradu zabranjeno je čak i korištenje biljnih nadomjestaka za duhan, a svaki neposluh bit će novčano kažnjen. Odnos prema pušenju na daskama svjetskih kazališta uglavnom je fleksibilniji. Primjerice, Kalifornija, New York, Velika Britanija, Francuska te domaća kazališta ne brane dim na sceni.