'Oko Amsterdama'

Nizozemski filmski umjetnik Jaap Pieters gostuje na Korčuli

22.08.2023 u 14:39

Bionic
Reading

Jedan od vodećih autora nizozemskog avangardnog filma Jaap Pieters, često nazivan i 'okom' Amsterdama, gostuje od 27. do 29. kolovoza na otoku Korčuli, u organizaciji udruge Siva zona

Na trodnevnoj turneji po otoku, u gradu Korčuli, Žrnovu i Veloj Luci predstavlja se u programu kustosa Ivana Ramljaka, uz slobodan ulaz.

Prezentacija njegovih filmova bit će svojevrstan performans u kojem je autor ujedno narator programa i projekcionist kratkih filmova s 8-mm filmskog projektora.

"Program i raspored filmova autor će odrediti na dan projekcije, a ovisit će o dojmu koji on stekne o lokaciji i o njegovom raspoloženju", napominje se u najavi.

Jaap Pieters proteklih 30 godina svojom Super 8 kamerom snima uglavnom 3,5-minutne poetske eksperimentalne dokumentarce o životu Amsterdama, konkretno De Pijpa, kvarta u kojem živi.

U tim filmovima, koji su u svojoj srži intenzivne vježbe gledanja, Pieters dokumentira ljude i događaje na koje naiđe lutajući gradom, ili promatrajući ih s vlastitog prozora, hvatajući slučajne trenutke ljepote koji promiču užurbanom oku, dodaje se.

Programi će se održati u Gradskom muzeju Korčula, 27. kolovoza, dan kasnije u žrnovskom Kazalištu u Pavuleta te 29. kolovoza u Veloj Luci, u prostoru Ambalaže.

Ovo su ljeto u Korčuli već predstavljena tri programa Sive zone u kustoskom odabiru Darka Fritza.

AR instalacija 'Protokol' Vitra Drinkovića postavljena u gradskom parku uz obljetnicu dana primjene atomske energije kao oružja u Hiroshimi, može se razgledati do 6. listopada.

Na Trgu sv. Marka izložena su dva rada, umjetnički plakat Igora Grubića 'Bez naziva (Praxis)', koji reflektira ideje Korčulanske ljetne škole i izložba 'Hemingway na Lastovu' Borisa Cvjetanovića u Wi-fi galeriji, do 10. rujna.