Hotel Zonar

Izložba koju kreira umjetna inteligencija prvi put u Zagrebu

22.08.2023 u 12:03

Bionic
Reading

Izložba 'Zagreb Art Singularity: When AI Meets Creation' koju je kreirala umjetna inteligencija, a prikazuje kako se kreativnost isprepliće s novim tehnologijama, predstavlja se prvi put u Hrvatskoj, od 8. rujna u Hotelu Zonar Zagreb

Izložbu, na kojoj će posjetitelji moći vidjeti vizuale u formatu klasičnih slika, uz umjetnu inteligenciju autorski potpisuje i Aco Momčilović, njezin organizator i suosnivač Global AI Ethics Institute.

Po njegovim riječima, ideja izložbe je ponuditi platformu za približavanje trenutnih dosega umjetne inteligencije, kroz neke njene alate, na način koji je lako doživjeti – vizualnim putem, a cilj pokazati kako se ne treba bojati umjetne inteligencije, već treba prihvatiti i koristiti njezine potencijale.

"Umjetnost se već mnogo puta pokazala kao spona između sadašnjosti i budućnosti, kao ona koja ima moć povezivanja ljudi i poticanja dijaloga, a kada se kreativnost susretne s umjetnom inteligencijom, rezultat je nevjerojatno zanimljiv doživljaj", ustvrdio je.

Momčilović kaže da ta izložba ne samo da nam omogućuje da budemo svjedoci mogućnosti koje nam dolaze u bliskoj budućnosti, već nas i potiče da razmišljamo o svijetu oko nas na potpuno nov način.

Njome će se nastojati i potaknuti razgovor o različitim temama kao što su intelektualno vlasništvo, brzina promjena i mogućnosti ljudskog usvajanja novih tehnologija, a i budućnosti same umjetnosti, o čemu će biti riječi i na otvorenju te na predavanjima i okruglim stolovima tijekom trajanja izložbe.

Kako se ističe u najavi, u svijetu jedinstvenom izložbom koja prikazuje kako se kreativnost isprepliće s naprednim tehnološkim čudima pomiču se granice percepcije upotrebe novih tehnologija kroz umjetnost kao alat, prema svijetu budućnosti."

Odabrana djela naći će se i na donatorskoj aukciji, a sredstva će biti donirana matematičkim gimnazijama, kako bi se mlade dodatno potaknulo na razvoj u ovom tehnološkom području.

Izložba će se moći pogledati do 22. rujna, kada seli u Rovinj na Weekend Media Festival.