LONDONSKA AUKCIJA

Christie's nudi Rafaelovo djelo vrijedno 126 milijuna kuna

20.10.2009 u 11:47

Bionic
Reading

Crtež renesansnog majstora Rafaela bit će ponuđen na aukciji kuće Christie's, a prema procjeni stručnjaka, doseći će iznos između 12 i 16 milijuna funti, prenosi Reuters

Crtež pod nazivom 'Glava muze', koji je Rafael koristio kao idejnu skicu za izradu freske 'Parnas', bit će ponuđen na aukciji u Londonu 12. prosinca. Djelo je procijenjeno na iznos između 12 i 16 milijuna funti (od 95 do 126,5 milijuna kuna) te bi prema predviđanjima trebalo oboriti postojeći rekord od 8,1 milijun funti, koliko su postigli crteži 'Uskrsli Krist' renesansnog majstora Michelangela 2000. te 'Konj i jahač' Leonarda da Vincija 2001.

'Parnas' je jedna od četiri freske u trećoj, najljepšoj sobi (Stanza della Segnatura) Vatikanske palače koju je Rafael uredio prema nalogu pape Julija II. Smatra se jednim od umjetnikovih najznačajnijih radova.

Na londonskoj aukciji bit će ponuđen i Rembrandtov 'Portret muškarca' te 'Sveti Ivan Evanđelist' talijanskog umjetnika Domenica Zampierija. 'Tržište djela starih majstora posljednjih je godina stabilno i internacionalni kolekcionari ne propuštaju prilike nabaviti radove koji se rijetko nude', kazao je Richard Knight iz aukcijske kuće Christie's.