UPITNA BUDUĆNOST QUORUMA

Čegec: Fontane u rupi kraj NSK važnije su od kulture

08.03.2016 u 14:19

Bionic
Reading

Novi broj književnog časopisa Quorum predstavljen je uz dramatični upitnik. Je li to posljednji ili zadnji broj kultnog časopisa koji izlazi već 31 godinu, neizvjesno je s obzirom na to da je izdavač časopisa od Grada Zagreba dobio nula kuna, upitno je hoće li preživjeti, a njegov izdavač kaže da je kultura u Gradu Zagrebu postala nebitna, a važnije je 'graditi fontane u grabi pored Nacionalne knjižnice'

Časopis Quorum izdaje Centar za knjigu, a izlazi od 1985. Njegov izdavač i prvi glavni urednik Branko Čegec u razgovoru za tportal objasnio je kako je Grad Zagreb na nedavnom natječaju za potpore u kulturi izostavio sufinanciranje Quoruma.

‘To je završni čin procesa koji traje više od jednog desetljeća, kako u Gradu tako i u Ministarstvu kulture. Naime, iz godine u godinu sredstva se smanjuju od 10 do 30 posto, a u ugovorima se uvjetuje realizacija jednakoga programa. Kako su, međutim, odluke, a osobito mogućnost raspolaganja sredstvima - Grad je, naime, godinama uplaćivao iznose od pet do 10 tisuća kuna u, blago rečeno, histeričnim intervalima - silno oscilirali, odavno se izgubio ritam, a izdavači su prisiljeni, da bi se zadovoljila forma, objavljivati monstruozne formate dvobroja, trobroja i šire’, rekao nam je Čegec i objasnio da je dodatno rezanje sredstava obrazloženo argumentom kontinuiteta objavljivanja za koji smatra da ga je onemogućila birokratska struktura.

‘I tako smo u začaranom krugu. S rezanjem sredstava kao jedinim kontinuitetom u slučaju Quorum došli smo do točke na kojoj se nema više što rezati, pa je potpora časopisa završila na nuli. Nema tu velike enigme: Grad odavno nema kulturne politike, a gradonačelnik gradi fontane u grabi pored Nacionalne knjižnice, i briga ga za kulturu, prljave ulice, rupe na cesti i rasklimane ploče oko Jelačić placa’, zaključio je Čegec.