IPAK PREMIJERA 'EDIPA'

Čavajda će glumiti uz liječnički nadzor

24.08.2011 u 10:32

Bionic
Reading

Dubrovačke ljetne igre ipak se nisu odrekle posljednje ovogodišnje dramske premijere upitne zbog ozljede glavnog glumca

Treća dramska premijera 62. dubrovačkih ljetnih igara, Sofoklova grčka tragedija 'Kralj Edip' u režiji uglednog slovenskog redatelja Eduarda Milera i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, bit će održana večeras, 24. kolovoza, u 21.30 u parku Umjetničke škole.

Predviđena premijera 21. kolovoza otkazana je zbog ozljede koljena Mislava Čavajde, tumača naslovne uloge, a večerašnja izvedba odvijat će se uz liječnički nadzor i suglasnost, potvrdili su iz organizacije Dubrovačkih ljetnih igara.

Slovenski redatelj s dugogodišnjim radom u Njemačkoj i drugim zemljama regije, Eduard Miler, s razlogom je jedno od najzvučnijih redateljskih imena s područja istočne Europe. Iza njega je preko stotinu režiranih predstava i mnoštvo međunarodno osvojenih nagrada, a nedavno je imenovan na prestižno mjesto umjetničkog ravnatelja Slovenskog narodnog gledališča Drama u Ljubljani. Za svoju prvu režiju na Dubrovačkim ljetnim igrama, Miler je okupio sjajnu slovensko – hrvatsku ekipu dramskih umjetnika.

Kralja Edipa tumači Mislav Čavajda, Doris Šarić Kukuljica igra njegovu majku Jokastu, Tiresija tumači Vili Matula, Kreonta Livio Badurina, svećenika Dražen Čuček, pastira Vladimir Dulić, glasnika Jelena Lopatić, a u dramskom zboru se pojavljuju studenti Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba. Dramaturginja predstave je Žanina Mirčevska, scenograf Branko Hojnik, kostimografkinja Marita Čopo, autor glazbe je Frano Đurović, oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović, a koreograf Ivan Peternelj. Sutrašnja izvedba 'Kralja Edipa' odigrat će se u 21 sat umjesto u 21.30 iz tehničkih razloga.