FILM 'MANIFESTO'

Cate Blanchett u seriji monologa slavi najvažnije umjetničke manifeste

06.12.2016 u 10:30

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem festivalu nezavisnog filma Sundance, koji se održava u siječnju, najavljena je američka premijera zanimljivog naslova ‘Manifesto’, u kojemu slavna glumica Cate Blanchett predstavlja neke od najvažnijih umjetničkih manifesta 20. stoljeća u seriji monologa

Oskarovka Cate Blanchett poznata je, između ostaloga, po sposobnosti transformacije pa je u svojoj dugoj karijeri bez problema glumila i Katherine Hepburn i Boba Dylana. Svoj raskošan glumački talent sada prezentira i u filmu ‘Manifesto’ u režiji njemačkog vizualnog umjetnika Juliana Rosefeldta

‘Manifesto’ je posvećen umjetničkim manifestima većinom iz 20. stoljeća, među kojima su i futuristički i dadaistički, kao i ‘Dogma 95’ za filmaše, a njih sveukupno trinaest Blanchett izvodi u seriji upečatljivih monologa. Ovaj film u trajanju od 130 minuta snimljen je za 12 dana u prosincu 2014. u Berlinu, a predstavio ga je javnosti godinu dana kasnije Australian Centre for the Moving Image.

Zanimljivo je da je najnoviji manifest obrađen u filmu onaj Jima Jarmusha, režisera koji je 2004. objavio ‘Golden Rules of Filmmaking’, tj. ‘Zlatna pravila za snimanje filmova’.

Blanchett izvodi manifeste prerušavajući se u različite likove, od učiteljice do beskućnika, te tako propituje i ulogu umjetnika u današnjem svijetu.