FINALISTI ĆE SE ZNATI U VELJAČI

Čak 13 hrvatskih kandidata za prestižnu arhitektonsku nagradu Mies van der Rohe

14.12.2018 u 15:42

Bionic
Reading

Objavljene su nominacije za nagradu Mies van der Rohe, najvažnije europsko strukovno priznanje za arhitekturu, a među 383 projekta iz 38 zemalja Europske unije i Europe našlo se i njih 13 iz Hrvatske

Među hrvatskim nominacijama za nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu Mies van der Rohe tri su obiteljske kuće, dvije škole te po jedan bazen, muzej, centar za posjetitelje, stadion, višestambeni kompleks, hotel, poslovni interijer i mini kino.

Nominirani su Vedrana Ergić za interijere zgrade Adris grupe i Croatia osiguranja u Zagrebu, Svebor Andrijević i Luka Korlaet za Stambeni sklop na Dobrom dolu u Zagrebu, Dinko Peračić za Muzej moderne i suvremene umjetnosti u nastajanju u Rijeci, Damir Gamulin i Antun Sevšek za Mini art-kino dvoranu u Rijeci, Davor Bušnja za Ladanjski sklop nonA u Konštarima na Pelješcu, x3m (Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić i Maja Furlan Zimmermann) za Osnovnu školu Žnjan-Pazdigrad u Splitu, Idis Turato (Arhitektonski biro Turato) za Bazen Vukovar, Mia Roth Čerina i Tonči Čerina (XYZ arhitektura) za Osnovnu školu Popovača, Bogdan Budimirov za Kuću za dvoje u Perjavici u Zagrebu, Davor Mateković (PROARH) za Issa Megaron na Visu, Iva Letilović, Igor Pedišić i Vladimir Končar za Mali Arsenal, centar za posjetitelje HERA u Zadru, GEplus arhitekti (Gorana Giljanović i Eugen Popović) za Stadion Luke Šokčevića Šaljapina u Gunji i Arhipolis (Neno Kezić i Srđan Lukšić) za Hotel Salona Palace u Solinu.

Predsjednica ovogodišnjeg žirija koji će odlučivati o nagradama i finalistima danska je arhitektica Dorte Mandrup, a ostali članovi su libanonski arhitekt i kritičar George Arbid, austrijska teoretičarka i kritičarka arhitekture Angelika Fitz, rumunjski arhitekt, publicist i istraživač Ștefan Ghenciulescu, arhitekt iz nizozemskog NL Architects Kamiel Klaasse, španjolska arhitektica María Langarita iz dvojca Langarita &Navarro te irski novinar Frank McDonald.

U siječnju 2019. žiri će objaviti listu 40 najboljih projekata, od kojih će pet finalista biti objavljeno 13. veljače.

Hrvatska se s brojem nominacija smjestila na deseto mjesto u poretku europskih država. Na vrhu je Španjolska s 27 nominiranih projekata, a slijede Belgija s 21, Francuska i Velika Britanija s 19 te Njemačka i Poljska s 18 nominacija. Iza Hrvatske ostale su Nizozemska (7), Danska (10), Finska (9), Norveška (9) i Švedska (7). Najveći broj nominacija čine zgrade za kulturu, čak 15 posto, navode organizatori.

Nagrada European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award u iznosu od 60 tisuća eura pokrenuta je 1987., dodjeljuje se svake druge godine i najprestižnija je u europskoj arhitekturi. Nominacije su rezultat prijava i prijedloga 76 svjetskih nezavisnih arhitektonskih stručnjaka, krovnih nacionalnih arhitektonskih udruženja te odabranog savjetodavnog odbora.

Među dosadašnjim dobitnicima su Álvaro Siza, Peter Zumthor, Rem Koolhaas, Zaha Hadid, Norman Foster i David Chipperfield.