GOSTOVANJE LA MAME

Buljanova inscenacija Pasolinija dobila kritičarske pohvale u Beču

22.07.2016 u 18:18

Bionic
Reading

U čuvenom newyorškom kazalištu La Mama premijerno je početkom prosinca prošle godine izvedena predstava Piera Paola Pasolinija 'Pylade' u režiji Ivice Buljana, koja je u međuvremenu igrana diljem svijeta. Najnovija izvedba je bila u Beču, a austrijska kritika predstavu je pohvalila

'Pylade' je drama koja se izravno nastavlja na događaje iz Eshilove 'Orestije' i opisuje prijelaz iz mitskog vremena i krvnih osveta u doba suvremene demokracije. Božica Atena osnovala je prvi sud slobodnih građana koji oslobađaju Oresta krivnje za ubojstvo majke i tako se iz tmine legendi i mitova oblikovala suvremena civilizacija. Orest predstavlja labavu socijaldemokratsku opciju sklonu kompromisu sa starim režimom, a njegov prijatelj Pilad radikalnu viziju komunističke utopije.

Kritičar Randy Gener objavio je da je 'Pylade' Piera Paola Pasolinija, u zapanjujućoj inscenaciji redatelja Ivice Buljana i glumačke družine kazališta La MaMa Great Jones Repertory Company (GJRC) jednostavno su najvažniji kazališni događaj njujorške kazališne sezone 2015/16. 'Jedna objava nije dovoljna da nahvali delikatnu animalnost i hiperseksualiziranu ljepotu ovog Pilada', oduševljeno je napisao Gener.

Buljanova predstava u međuvremenu je gostovala diljem svijeta, nedavno ponovno i u Rijeci, a ovih je dana izvedena i u Beču. I u glavnom gradu Austrije kazališni kritičari pozitivno su reagirali na 'Pylade', pa tako Kurier piše da je 'riječ o predstavi goruće, aktualne tematike koja je grandiozno odigrana'. Ističe se Buljanova režija, koja se opisuje 'čulnom, direktnom i usmjerenom na tijelo' te se hvali i gluma Marka Mandića

Die Presse pak piše o sirovoj tjelesnoj igri predstave koja obrađuje društvene i političke sukobe. 'Inscenacija hrvatskog režisera Ivice Buljana tjelesna je, atletična, intenzivna', piše Die Presse i konstatira da je riječ o upečatljivoj izvedbi. Der Standard pak piše o nagosti lijevih utopista u svojoj pozitivnoj kritici 'Pylade' koju opisuje kao 'predstavu pojačanog intenziteta i kazališni kontrapunkt ljeta'.

Wiener Zeitung Buljanovoj predstavi daje četiri od pet zvjezdica i zaključuje da 'u sjećanju ostaju oslobođene emocije kao najveći adut 'Pylade''.