DENNIS WHEATLEY

Britanski pisac koji je prevario Hitlera

  • Autor: G.D.
  • Zadnja izmjena 14.08.2012 11:59
  • Objavljeno 14.08.2012 u 11:59
dennis wheatley

dennis wheatley

Izvor: Creative Commons / Autor: corbis

U knjizi 'D for Deception' Tine Rosenberg otkriva se fascinantna špijunska povijest iz vremena Drugog svjetskog rata, u kojoj je glavnu ulogu imao popularni pisac špijunskih romana Dennis Wheatley, čiji je zadatak bio obmanjivanje Hitlerovih špijuna, ali i javnosti. Wheatley je prethodno osmislio lik superšpijuna Sallusta, koji se smatra prethodnikom Jamesa Bonda

Kada su se u ljeto 1944. saveznici konačno odlučili na iskrcavanje u Normandiji, a time i na pravi napad na njemačke snage u kontinentalnoj Europi, ključna je stvar bila cijeli plan zadržati u najstrožoj tajnosti. Velika Britanija nije bila imuna na njemačke špijune, ali je zato imala i svoje, među njima i pisca Dennisa Wheatleya. On je 1930-ih bio najpopularniji pisac krimića i špijunskih avantura na otoku, naročito serijala o superšpijunu Gregoryju Sallustu.

Prije nego je Ian Fleming (također pisac sa špijunskim iskustvom) izmislio Jamesa Bonda, postojao je Wheatleyjev Sallust – beskrupulozan i šarmantan, vječiti zavodnik kojem žene ne mogu odoljeti te agent nadljudskih sposobnosti koji se u svojim avanturama susreće sa svima, od Hermana Goeringa do samog Hitlera.

Iako se romani o Gregoryju Sallustu ne mogu pohvaliti istančanim književnim stilom, a ne manjka ni rupa u zapletu, oni su bili neizmjerno popularni kod britanskog čitateljstva te su Wheatleya učinili financijski osiguranim, ali on se ionako nije zbog novca pridružio britanskoj tajnoj službi 1941. godine.

Wheatley je bio jedini civil među generalima Glavnog stožera i čest gost u bunkeru Winstona Churchilla, a zadatak mu je bila kontrašpijunaža – jednostavnije rečeno, smišljanje lažnih priča kako bi se zbunilo i obmanulo Nijemce. Najveći uspjeh njegove špijunske karijere je svakako to što su Hitlerove snage bile potpuno iznenađene iskrcavanjem na Dan D, misleći da potencijalni napad dolazi na drugoj lokaciji. Odnosno, povjerovali su u priču Dennisa Wheatleya.

Pritom su se Britanci bez problema služili zapletima koje su 'posudili' iz romana, poput krimića 'The Milliner's Hat Mystery' Basila Thomsona, koji je objavljen 1937. Wheatley je predložio da Nijemcima podvale leš s falsificiranim dokumentima, što je i učinjeno, baš kao u spomenutom romanu.

Danas je Dennis Wheatly zaboravljen pisac, iako je svojedobno prodao oko 50 milijuna primjeraka svojih špijunskih romana. Fascinaciju javnosti su zauzeli njegovi tada niže rangirani kolege, poput Fleminga Grahama Greenea Somerseta Maughma i Johna Le Carrea, koji su svi također bili ili postali pisci. Ispostavilo se da su najvažnije priče koje je Wheatley izmislio bile one u Churchillovom bunkeru, kojima je više puta uspješno prevario Hitlera i naciste.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi