PRIČA O POSLIJERATNOJ NJEMAČKOJ

'Brak Marije Braun' u ZKM-u 30 godina nakon Fassbinderovog filma

16.10.2009 u 13:20

Bionic
Reading

U režiji Tee Alagić-Vlašić, u ZKM-u će biti premijerno izvedena predstava 'Brak Marije Braun', trideset godina nakon što je na filmskom festivalu u Cannesu prikazan istoimeni film R. W. Fassbindera

Redateljica Tea Alagić-Vlašić, porijeklom iz Mostara, godinama živi i radi u New Yorku, a ovo joj je prva predstava koju režira u Hrvatskoj.

'Brak Marije Braun' priča je iz vremena obnove Njemačke nakon Drugog svjetskog rata. Njemačka glumica Hanna Schygulla, Fassbinderova muza, kao Marija Braun ostvarila je legendarnu filmsku ulogu koja joj donosi međunarodnu slavu. Mariji Braun uspijeva uspon na društvenoj ljestvici, ali u osobnom životu cijena je previsoka. Prvi film iz višeslojne, kritičke Fassbinderove trilogije o poslijeratnoj Njemačkoj završava smrću – upravo u trenutku kada Njemačka osvaja titulu na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Švicarskoj. Tragičan kraj prepun ironije - u trenutku njemačke pobjede kuća u kojoj su troje protagonista gori, dok komentator na radiju urla 'Deutschland ist wieder was!' (Njemačka opet nešto znači!).

U društvu u kojem bogatstvo predstavlja vrhunac moći, čak i uspješna i samostalna žena kao Marija Braun naposljetku je prisiljena priznati sebi da ne predstavlja više od figure u insceniranoj igri koju pokreću muškarci. Po mnogočemu Fassbinderov film predstavlja iskorak, napose za vrijeme u kojem je nastao, jer prikazuje tzv. obične Nijemce kao žrtve, sa svim njihovim slabostima i vrlinama, bez suvišnog moraliziranja. Teme su bliske i našem vremenu, kada se povijesni događaji ogole od politikantstva, kolektivnih krivnji i sličnih opsesija te na kraju ostaje, uvijek i svugdje, samo osobna drama pojedinca u vrtlogu povijesti.

U zagrebačkoj izvedbi Mariju Braun glumi Katarina Bistrović-Darvaš. U ostalim ulogama su Frano Mašković, Suzana Nikolić, Krešimir Mikić, Zoran Čubrilo, Doris Šarić-Kukuljica, Danijel Ljuboja, Jasmin Telalović, Urša Raukar, Milivoj Beader, Zdenka Marunčić, Rajko Bundalo, Damir Šaban, Petar Leventić i Kristijan Ugrina.

Premijera predstave je 31. listopada u ZKM-u.