SUDJELUJU 82 FILMA

Bourekov film 'Wiener Blut' otvara JFF Zagreb

02.04.2015 u 16:52

Bionic
Reading

Kratkometražni animirani film 'Wiener Blut' (Bečka krv) slikara i kipara akademika Zlatka Boureka otvorit će ovogodišnji, deveti u nizu, Festival tolerancije - JFF Zagreb, što će se održati od 12. do 18. travnja u zagrebačkim kinima Europi i Tuškancu, najavio jepredsjednik toga festivala proslavljeni producent Branko Lustig

Lustig je svima preporučio da dođu i pogledaju taj, kako je rekao, fantastičan animirani film njegova dugogodišnjega prijatelja Zlatka Boureka koji je, objasnio je, u konačnici pripovijest o holokaustu, a napravljen je u najboljoj maniri Zagreb filma i u suradnji s Pavlom Štalterom.

Posebnu zahvalu Lustig je uputio Zagrepčanima koji vjerno prate festival, a s tim u vezi i podsjetio kako sam često govori da država ne pomaže održavanje festivala, ali da sada želi reći kako su i građani država. Posvjedočio je kako bi bio sretniji da je u publici više mladih ljudi, ali je iskreno zahvalan i svima koji dođu i pogledaju 82 filma koliko će ih ove godine biti prikazano.
Ulaz je i ove godine slobodan na sve projekcije jer smo, istaknuo je Lustig, zaključili kako bi, bez obzira na nedostatak novca, filmove trebali vidjeti svi zaintersirani, a neki od njih sigurno ne mogu kupiti kartu.

Ovogodišnji program obilježit će dva povijesna jubileja - 70 godina od oslobođenja Auschwitza i 20 godina od pokolja u Srebrenici. Filmski program obuhvatit će različite teme, a naravno bit će i filmova o holokaustu, rekao je Lustig napomenuvši kako se postupno smanjuje broj filmova koji govore o holokaustu. Bez obzira na to i ove godine će biti vrsnih filmova o toj temi, među kojima je, najavio je Lustig, i film 'Colette' nastao na temelju romana njegova prezimenjaka, ali ne i rođaka, Arnošta Lustiga koji je, smatra, jedan od najboljih filmova o holokaustu. Film je pripovijest o ljubavi u ekstremnim životnim okolnostima dvoje mladih ljubavnika robijaša u nacističkome logoru Birkenau i njihovoj snažnoj odlučnosti da pobjegnu iz beznadnih životnih uvjeta.

Ove godine gost festivala bit će mađarski oskarovac i redatelj Istvan Szabo čija je retrospektiva na festivalskom programu, najavio je Lustig i dodao kako zbog bolesti neće moći doći proslavljeni poljski redatelj Andrzej Wajda, kao i pozvani Lech Walesa koji je, po Lustigovim riječima, za dolazak tražio honorar od 50.000 eura koji mu nisu mogli platiti.

Direktorica festivala Nataša Popović govorila je o novostima ovogodišnjega festivalskog programa na kojemu će biti i izložbe, koncerti te šest rasprava koja će se održati nakon projekcija filmova jer su, istaknula je, posjetitelji pokazali zanimanje da nastave razgovor nakon što pogledaju film.

Tako će, među ostalim, u Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu uoči početka festivala, odnosno 11. travnja, biti otvorena izložba fotografija 'Intolerance Zero' talijanske fotografkinje Donate Pizzi koja je na svojim putovanjima je diljem svijeta zabilježila mjesta na kojima su od početka ovoga stoljeća počinjeni zločini iz mržnje.

Sarajevski umjetnik Tarik Samarah svojim će projektom '1945 - 1995 – 2015' podsjetiti Zagrepčane na genocid počinjen u Srebrenici putem plakata za vanjsko oglašavanje, koji će biti postavljeni na mnogobrojnim lokacijama u Zagrebu.

Ni ove godine neće izostati Edukacijska jutra, obrazovni program kojim se želi mladima i najmlađima govoriti o strahotama holokausta kako bi iz te tragične epizode svjetske povijesti naučili više o prihvaćanju različitosti i pristupanju svakom čovjeku kao pojedincu vrijednom poštovanja. Lustig je najavio kako će ove godine, uz njega kao već tradicionalnog predavača, predavanje održati i Oleg Mandić, posljednji logoraš koji je živ izašao iz Auschwitza u koji je bio deportiran kao 11-godišnji dječak zajedno s majkom i bakom, a danas živi u Opatiji.