SLUŽBENO POTVRĐEN

Boris Svrtan je novi ravnatelj Gavelle

Boris Svrtan

Boris Svrtan

Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zucko/PIXSELL

Zagrebačka Gradska skupština potvrdila je danas Borisa Svrtana za novog ravnatelja Gradskog dramskog kazališta Gavelle, a prioritet njegova četverogodišnjeg mandata bit će otvaranje male scene Gavelle i približavanje toga kazališta publici

'Kazalište ne dijelim na eksperimentalno i klasično, nego na ono dobro – koje komunicira s publikom - i ono autistično, osuđeno na nekoliko ekscesnih izvedbi', kazao je Boris Svrtan u razgovoru za Hinu.

Njegovo su imenovanje jednoglasno na svojoj današnjoj sjednici potvrdila 33 zastupnika zagrebačke Gradske skupštine.

U tom smislu prvo čega se želi prihvatiti poslije stupanja na dužnost jest pitanje gradnje male dvorane koja bi, prema postojećem projektu iz doba ravnatelja Krešimira Dolenčića - a za koju su u vrijeme Svrtanova prethodnika Darka Stazića ishođene sve potrebne dozvole - trebala biti sagrađena iznad sadašnjeg središnjeg ulaznog foajea.

'Time bi se riješilo veliko pitanje i opasnost za publiku prilikom ulaska u kazalište jer taj foaje prokišnjava još otkad je sagrađen te je već postao opasan', istaknuo je Svrtan.

Ne očekuje da će se to riješiti već ove zime, ali se nada da hoće u idućih godinu i pol, koliko projekt još ima važeću građevinsku dozvolu.

Točan iznos investicije nije mogao navesti, ali je istaknuo kako bi već sama sanacija foajea stajala barem upola koliko i gradnja dvorane. Nada se da će u realizaciji projekta imati potporu Grada Zagreba, a nije isključeno ni povlačenje sredstava iz Europskih fondova, kazao je.

Dvorana bi imala 110 mjesta i bila izgrađena iznad postojećeg središnjeg foajea, a riječ je o jako dobrom projektu ne samo u građevinskom smislu, već i zato što bi on poslužio 'kao prostor otvaranja Gavelle', kazao je Svrtan.

'Ta bi dvorana konačno otvorila komornu scenu u Gavelli, na kojoj bismo dali priliku mladim dramaturzima, redateljima i glumcima da se spoje u izravnijem, intimnijem kontaktu s publikom', pojasnio je.

Upravo je tako i nastao prvi Gavellin ansambl, koji su činili mladi studenti ADU-a koje je okupio utemeljitelj tog teatra Branko Gavella, napomenuo je nadalje novi ravnatelj.

Svrtan, kojeg uz Gavellu veže 28 godina profesionalnog rada, što u angažmanima, što honorarno, istaknuo je kako je svjestan da promjene ne dolaze preko noći jer 'kazalište se gradi sustavno i polako'.

'Veliki su izazovi pred nama, no drago mi je da sam izabran i nadam se da će i ansambl biti zadovoljan i da će ono što ćemo odsad raditi biti pravo glumačko kazalište s lepezom redateljskih koncepcija, okrenuto mladim ljudima', poručio je.

Svrtana je Kazališno vijeće Gavelle, u sastavu Sandra Bagarić kao predsjednica, Enes Vejzović kao potpredsjednik te Kostadinka Velkovska, Drago Topolovec i Mladen Šoškić kao članovi, jednoglasno odlučilo predložiti Gradskoj skupštini na četverogodišnji mandat na čelu te kazališne institucije na sjednici održanoj 13. kolovoza.

Na svojoj danas održanoj 19. sjednici Gradska je skupština također jednoglasno potvrdila njihov prijedlog.

Boris Svrtan (1964) diplomirao je glumu na Akademiji za kazalište, film i TV 1988. u klasi prof. Neve Rošić. Članom ansambla GDK Gavella postao je 1989, u kojem igra i danas. U svojem je matičnom kazalištu do danas ostvario oko četrdeset uloga, a igrao je i u HNK-u, Histrionima i Kerempuhu te je ostvario oko dvadesetak uloga.

Snimio je nekoliko televizijskih serija i nekoliko filmova ('Maršal' Vinka Brešana, 'Zagrljaj' i 'Duga mračna noć' Antuna Vrdoljaka, 'Što je Iva snimila 23. listopada 2003.' Tomislava Radića) te nekoliko desetaka radio-drama. Autor je dviju dramatizacija ('Breza' 1996. i 'Zlatno tele' 2000), pisac dvaju satiričkih kazališnih komada - u Kerempuhu je 1992. i 1994. autorski potpisao dva kazališna hita ('Spika na spiku' i 'Spika 2'). Režirao je tri, a producirao jednu predstavu.

Od 2003. radi kao asistent na Odsjeku glume na Akademiji dramske umjetnosti – kolegij scenski govor. U travnju 2006. izabran je u naslovno umjetničko-nastavno zvanje docenta u umjetničkom području, polje dramske umjetnosti, grana gluma.

Svrtan će novu funkciju preuzeti 15. listopada, nakon što se riješi administracija oko prelaska. Naime kako ne može zamrznuti svoj status na Akademiji, morat će dogovoriti sporazuman otkaz te potpisati novi ugovor s Gavellom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!