filmski osvrt zrinke pavlić

'Booksmart' - smiješno, dirljivo, pametno, feministički, tinejdžerski

  • 07.03.2020 u 20:41

  • Bionic
    Reading

    Olivia Wilde u svojem je redateljskom debiju snimila izvrsnu teen komediju za novo doba koja se izvrsno igra s tipičnim momentima takvih filmova i duhovito nas zabavlja pokazujući još jedanput da je najveća tinejdžerska romansa - ona između najboljih prijateljica.

    Ne znam je li to tako i u stvarnim američkim srednjim školama, ali jedno od općih mjesta u američkim filmovima o srednjoškolcima jest ono da se odlični učenici i učenice ne zabavljaju, ne partijaju, nemaju cure/dečke i da su generalno isključeni iz cool ekipe jer ili ta cool ekipa prezire njih ili oni preziru tu cool ekipu ili oboje. Vjerujem da većina nas koji smo u srednju školu išli u ovim krajevima, a ne u Americi, može posvjedočiti da to nema veze s istinom, ali, kao što rekoh, mi nismo išli u školu u Americi. Ponovit ću i ono drugo - pitanje je je li i u američkim školama doista tako ili je to jednostavno nešto što moraš prihvatiti kao nešto bez čega nema američke teen komedije.

    U svojem redateljskom debiju Olivia Wilde poigrala se upravo s tim filmskim stereotipom, učinivši ga ne samo središnjom točkom priče, nego i nečim još smješnijim - zabludom glavnih likova. Naime, glavne junakinje Molly (Beanie Feldstein) i Amy (Kaitlyn Dever) najbolje su frendice i same sebe smatraju vrhunskim teen-intelektualkama koje su društveni život, partijanje i zabavu žrtvovale na oltaru izvrsnih ocjena i upisa na vrhunske fakultete. Priča filma počinje dan prije mature i obje su, i Molly i Amy jako zadovoljne svojom srednjoškolskom karijerom. I jedna i druga su se uspjele upisati na super fakultete, Molly je i najbolja učenica u cijeloj generaciji i održat će govor na maturi - uglavnom, sve je uspjelo kako su i planirale.

    No zahvaljujući jednom indiskretnom zahodskom traču, Molly saznaje da su se žrtvovale bez veze. Ispada, naime, da su se i najveći školski partijaneri - osobe koje su Molly i Amy žustro prezirale i predviđale im budućnost čistih propaliteta - uza svu zabavu također uspjeli upisati na najbolje američke fakultete. Molly i Amy su zaprepaštene, osjećaju se prevareno i odlučuju barem iskoristiti zadnju noć da bi se dobro istulumarile. Odlučuju otići na glavni party na koji će otići svi njihovi najcool šulkolege, ali pritom nailaze na brojne prepreke.

    Osim tropa 'odbačenog štrebera', 'Booksmart' se koristi i već mnogo puta upotrijebljenu priču u kojoj protagonisti žele stići nekamo, ali nikako ne uspijevaju, čak se može reći da su i posudili priču iz komedije 'Superbad', gdje dva momka pokušavaju navlas istu stvar. No Olivia Wilde i njezina ekipa svemu su tome dali nevjerojatnu svježinu, duhovitost, uvjerljivost i originalnost koji ih odvajaju od svih ostalih.

    Booksmart, foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Molly i Amy su, prije svega, drugačije štreberice od većine štrebera i štreberica koje smo dosad viđali na velikom i malom ekranu. One su, reklo bi se, štreberice 21. stoljeća, i to - naravno, jer je riječ o komediji - dotjerane do komičnog ekstrema. Nevjerojatno su osviještene (neki bi rekli politički korektne), velike su feministice, nevjerojatne su sveznalice i čitav im je odnos prema vanjskome svijetu oblikovan onime što su naučile u knjigama (a što je, svi znamo, smiješno već kao i početna točka) i krasi ih spektakularan kompleks VIŠE vrijednosti.

    Naravno, ono što priču čini uvjerljivom, pa na kraju i smiješnom jest to da su i Molly i Amy normalne tinejdžerke, mnogo sličnije svojim kolegama nego što žele priznati, a uza sve to su i uvjerljiva ljudska bića, što filmu daje emotivnu dimenziju zbog koje uspijevamo suosjećati s njima čak i u njihovim najluđim momentima. Ustvari, upravo opisano je možda i najveća kvaliteta ovoga filma jer on sve, pa i epizodne likove portretira sa suosjećanjem i simpatijama, pa na toj razini - emotivnoj - nema nekog velikog sukoba između 'zločestih' popularnih srednjoškolaca i 'dobrih' marginalaca. To je posebno vidljivo u načinu na koji su prikazana dva sporedna, ali supersmiješna i simpatična lika - bogatašica Gigi (Billie Lourd) i njezin najbolji prijatelj Jared (Skyler Gisondo), čija će vam svaka pojava u kadru sigurno barem izmamiti osmijeh na lice.

    Ukratko rečeno, ovdje je riječ o iznimno simpatičnom, pametnom, emotivnom i zabavnom filmu koji će sigurno zauzeti svoje mjesto u panteonu teen komedija. Bravo, Olivia Wilde!

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.