od 22. do 27. lipnja

Bogat filmski program drugog Ponta Lopuda

15.06.2022 u 10:41

Bionic
Reading

Za tjedan dana otok Lopud postat će kreativno kulturno središte profesionalaca filmske industrije, mjesto susreta, razmjene ideja i uživanja u umjetnosti. Osim talentiranih regionalnih filmskih djelatnika nove generacije, koji će dobiti priliku upoznati se s profesionalnim i osobnim iskustvima umjetnika koji se ubrajaju u sam vrh svjetske kinematografije, u bogatom filmskom programu Ponta Lopud Festivala moći će uživati i publika

U šest festivalskih dana na jedinstvenim lokacijama poput izuzetnog ambijenta tvrđave Franjevačkog samostana – Lopud 1483 i plaže hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness bit će organizirane filmske projekcije. Tako će već prve večeri festivala na obje lokacije biti prikazana višestruko nagrađivana kriminalistička drama Fargo, redatelja Joela Coena i s Frances McDormand u glavnoj ulozi. Film je nagrađen za najbolju režiju (Joel Coen) u Cannesu 1996. godine te je osvojio i dvije nagrade Oscar: za najbolji scenarij (Joel i Ethan Coen) te za najbolju glumicu u glavnoj ulozi (Frances McDormand) uz nominacije za najbolji film i za sporednu mušku ulogu (William H. Macy).

Sljedeći film na programu je Zemlja nomada, premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji 2020. godine, gdje je redateljica Chloe Zhao dobila nagradu za najbolji film festivala, Zlatnog lava. Filmski uspjeh Zemlje nomada okrunjen je i nagradama Oscar i to za najbolju glumicu (Frances McDormand), najbolju režiju (Chloe Zhao) i najbolji film (Frances McDormand, Peter Spears, Mollye Asher, Dan Janvey, Chloe Zhao).

Iz opusa oskarovske braće Coen publika će imati priliku pogledati i filmove Ozbiljan čovjek i Spaliti nakon čitanja. Ozbiljan čovjek je priča ispripovijedana iz perspektive mjesta u kakvom su odrastali braća Coen. Izuzetno sugestivna i promišljena režija, naglašavanje pomaknutih karaktera, bizarna okruženja i apsurdne situacije, izvanredni životni dijalozi, sjajni nastupi glumaca te duhovito propitkivanje fatalizma i odnosa prema religiji i Bogu, sve su to karakteristike ove crnohumorne egzistencijalne drame koja je 2010. nominirana za Oscara u kategorijama za najbolji film i najuspješniji originalni scenarij, za Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma, te za nagradu BAFTA za najbolji scenarij.

Spaliti nakon čitanja film je o apsurdnim odnosima među ljudima, a posebna je zanimljivost što su protagonisti ove komedije najveća imena Hollywooda: Brad Pitt, George Clooney, John Malkovich, Tilda Swinton i Frances McDormand.

Na programu je i Kupe br.6, dugometražni film Juhe Kuosmanena, finskog redatelja i ovogodišnjeg predavača festivalskih radionica glume i režije. Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu 2021. godine, gdje je osvojio nagradu Grand Prix, što mu je zajamčilo festivalski uspjeh. Temeljen na romanu finske autorice Rose Liksom, ovaj film prati priču mlade Finkinje Laure (Seidi Haarla), koja bježi iz Moskve od intrigantne ljubavne veze s profesoricom te se ukrcava na vlak do arktičke luke Murmansk.

Dokumentarni film Navalny, kanadskog redatelja Daniela Rohera premijerno prikazan na Filmskom festivalu Sundance ove godine, imat će svoju zatvorenu, ekskluzivnu projekciju i na Ponta Lopud Festivalu u tvrđavi Franjevačkog samostana – Lopud 1483. Film govori o događajima vezanim za trovanje ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navalnog i prati kasniju istragu o trovanju.

Za završnu večer Ponta Lopud festival najavljuje glazbeno-filmski spektakl, projekciju filma Birdman u jedinstvenoj atmosferi Franjevačkog samostana – Lopud 1483, uz glazbenu pratnju četverostrukog osvajača nagrade Grammy, Antonija Sancheza, koji će partituru za bubnjeve odsvirati uživo pred gledateljima tijekom filmske projekcije. Birdman je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji 2014. godine. Dobitnik je četiri nagrade Oscar i to za najbolji film (Alejandro G. Iñárritu, John Lesher, James W. Skotchdopole), najbolju režiju (Alejandro G. Iñárritu), najbolji scenarij (Alejandro G. Iñárritu, Nicolas Giacobone, Alexander Dinelaris, Armando Bo) i najbolju fotografiju (Emmanuel Lubezki). Antonio Sanchez dobio je nagradu Grammy 2016. godine za djela koje je skladao za film Birdman.

Ulaznice za filmske projekcije, kao i karte za transfer brodom, mogu se kupiti preko sustava ENTRIO, www.entrio.hr ili direktno preko poveznice OVDJE.

Ponta Lopud festival održava se od 22. do 27. lipnja 2022.

Organizatori Festivala su se i ove godine pobrinuli da posjetitelji osim u bogatom filmskom programu mogu uživati i u gastronomskim specijalitetima lokalne kuhinje.

Ponta Lopud gourmet program u suradnji s Gault&Millau Croatia nudi delicije osebujne mediteranske kuhinje koje će u restoranima otoka Lopuda pripremati vrhunski hrvatski chefovi Vesna Miletić, Damir Šarić, Deni Srdoč, Vesko Šapić, Branimir Tomašić i Ivo Frka.

Sve informacije o programu i popratnim sadržajima Ponta Lopud festivala dostupne su na službenoj mrežnoj stranici festivala www.pontalopud.hr te putem društvenih mreža Ponta Lopud festivala.