NEZNALICA BEZ ISKUSTVA

Biškupić odbio potvrditi Mucala za intendanta

  • Autor: M.P.
  • Zadnja izmjena 18.06.2010 15:53
  • Objavljeno 18.06.2010 u 15:32
Božo Biškupić

Božo Biškupić

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Ministar kulture Božo Biškupić, kao zadnja instanca koja je trebala potvrditi Duška Mucala za intendanta Splitskog HNK, nije to učinio, a odluku obrazlaže nedostatkom znanja i iskustva kandidata kojeg je potvrdilo Gradsko vijeće Splita

Nakon detaljnog uvida u dostavljeni Prijedlog programa rada HNK Split za razdoblje 2010. - 2013. kandidata za mjesto intendanta HNK Split gospodina Duška Mucala te sukladno mišljenja Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti kao savjetodavnog tijela Ministarstva, donio sam odluku o nepotvrđivanju gospodina Duška Mucala za intendanta HNK Split, obznanio je ministar Božo Biškupić.

Utvrđeno je da u prijedlogu programa rada nije razrađena programska koncepcija razvoja kazališta, program rada umjetničkih grana, kadrovska politika potrebna za ostvarivanje plana i programa, produkcijski troškovnici premijernih i repriznih predstava. Plan rada i realizacija programa tri ansambla izostala je u cjelini, nema navedenog nijednog naslova premijernih i repriznih predstava ni za jednu umjetničku granu (opera, drama, balet) čak ni za prvu sezonu. Prijedlog programa mora sadržavati i prijedlog premijernih naslova koji bi se realizirali u mandatnom razdoblju.

Utvrđeno je da kandidatov Prijedlog pokazuje nedostatak znanja i iskustva u poznavanju sustava funkcioniranja kazališta, kako umjetnički tako i organizacijski. U Prijedlogu nema inicijativa niti je iznesena bilo kakva suvremena dimenzija dramskog, opernog i baletnog teatra, odnosno njihovog relevantnog repertoara.

Sukladno Zakonu o kazalištima, intendant upravlja radom nacionalnog kazališta, ali i organizira i provodi umjetnički program i za njega je odgovoran. Iz programa rada kandidata Duška Mucala razvidno je da je u potpunosti zanemarena uloga intendanta upravo u organizaciji i provođenju umjetničkog programa.

Slijedom iznijetog, valorizacija sadržaja Programa bila je osnova za donošenje odluke o nepotvrđivanju, stoji u ministrovom obrazloženju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi