ELEKTRONIČKE KNJIGE

Besplatno izdanje Šimlešine zbirke 'zelenih feljtona'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.11.2013 11:44
  • Objavljeno 04.11.2013 u 11:44
Kako potrošiti svijet

Kako potrošiti svijet

Izvor: Promo fotografije / Autor: DPKM

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta 'Besplatne elektroničke knjige' novo besplatno izdanje: 'Kako potrošiti svijet' Dražena Šimleše, zbirku 'feljtona' o ratovima za resurse, koji su izvorno objavljeni na portalu H-alter

Dražen Šimleša u knjizi 'Kako potrošiti svijet – mala škola ratova za resurse' osebujnim stilom i na duhovit način, a uz vrlo konkretne i opsežne podatke i analize, govori o aktualnim problemima u svijetu pokrivajući teme kao što su ratovi za resurse i kapitalizam koji je svijet doveo u još jednu krizu kojoj se ne nazire kraj.

I dok moćnici zadovoljno trljaju ruke svaki put kada skoči cijena nafte, siromašni samo postaju siromašniji, a svaki privid sigurnosti koju kapitalizam navodno nudi nestaje kao da nikada nije ni postojao.

Svi smo mi žderači planeta, a naš je potrošački način života zupčanik koji pokreće sustav i osigurava stalan rast.

Međutim, rast ne može postojati zauvijek te nakon njega dolazi nagli pad, koji se nikada nije odrazio na život moćnika, nego na najniže slojeve društva. Oni to zovu ekonomskim krizama, a za nas ostale to je katastrofa na svakodnevnoj razini. Svijet je u ratovima za resurse, a sukobi na Bliskom istoku, na kavkaskom području, baš kao i traženje novih neprijatelja, pokušaji su osiguravanja toliko željenih energenata koji pokreću sustav. U tom globalnom kaosu, jedini terorizam koji predstavlja stvarnu prijetnju jest onaj kapitalistički.

Trenutačno je na stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige od 155 objavljenih dostupno 147 naslova. Ovo je treća besplatna elektronička knjiga Dražena Šimleše objavljena u okviru projekta, 14. i ujedno zadnji naslov u 2013. godini.

Tijekom 2014., DPKM planira objaviti 12 novih knjiga među kojima djela suvremenih hrvatskih autorica i autora: Ane Brnardić, Dorte Jagić, Branka Maleša, Irene Matijašević, Marka Pogačara, Olje Savičević Ivančević, Romana Simića Bodrožića, Damira Šodana i Nevena Ušumovića.

Osim toga, DPKM će u suradnji s zagrebačkim DAF-om objaviti i izbor radova najcitiranijeg i najpoznatijeg svjetskog intelektualca, Noama Chomskog te prozu Williama Morrisa 'Vijesti iz Nigdine', u prijevodu Dinka Telećana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!