SAJAM KNJIGE U PROFILU

Berlinski oduševio zagrebačku publiku

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.05.2009 11:25
  • Objavljeno 15.05.2009 u 08:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U knjižari Profil Megastore , u sklopu 6. Zagrebačkog sajma knjige, 14. svibnja predstavljena su djela autora Franka Furedija 'Poziv na teror' i autora Olivera Razaca 'Politička povijest bodljikave žice' te knjiga poznatog autora Mische Berlinskog 'Terenski rad'

Na tribini Do posljednjeg slova, Furedijev 'Poziv na teror' i Razacovu 'Političku povijest bodljikave žice' predstavili su: Nadežda Čačinović istaknuta hrvatska filozofkinja i feministica, Srećko Horvat, mladi filozof i publicist te Kristijan Vujčić, urednik u nakladi Ljevak.

Profil Megastore

Profil Megastore

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nadežda Čačinović, Kristijan Vujičić i Srećko Horvat

Nadežda Čačinović istaknula je da je predmet analize Furedijeva kritičkog pogleda epidemija zločina i terora te se probija kroz način govora i funkcioniranja koji nije dio njegove teorije, a Kristijan Vujčić naveo je kako su temeljna ideja knjige 'vladajuće sile koje uvijek ukazuju na nepostojeću opasnost od terorizma.' Srećko Horvat otvorio je izlaganje Furedijevom misli o ekspanziji naslova o terorizmu nakon 11. 9. te naglasio da se ne radi samo o još jednoj knjizi o terorizmu, već o knjizi koja potječe iz britanskog okruženja koje je najviše zagazilo u društvo kontrole. Frank Furedi (1947) profesor je sociologije na Sveučilištu Kent u Velikoj Britaniji te se uz Ulricha Becka i Anthonyja Giddensa smatra jednim od najznačajnijih suvremenih sociologa. Autor je više knjiga, među kojima su 'Politika straha: S onu stranu ljevice i desnice' i 'Where Have all the Intellectuals Gone'.

Srećko Horvat osvrnuo se na djelo Olivera Razaca kroz teoriju skretanja pažnje: 'Kada su u Hrvatskoj studenti protestirali, mediji su bili prepuni svinjske gripe i zato je njegovo djelo korisno, jer vas nauči to prepoznati na aktualnim primjerima.' Nadežda Čačinović pokazala je prve varijante bodljikavih žica kako bi ih istaknula kao simbole emotivnosti i sjećanje, a Kristijan Vujičić završio je izlaganje riječima: 'Bodljikava žica simbol je nasilja i testament ljudi dotaknutih nasiljem.' Oliver Razac, francuski filozof koji živi u Lyonu napisao je još tri knjige: 'L'écran et le zoo', 'La grande santé' i 'Avec Foucault, après Foucault'.

'Terenski rad' Mische Berlinskog, osim autora, predstavili su Tea Raše, prevoditeljica, Tomislav Brlek, viši asistent opće povijesti književnosti Odsjeka za komparativnu književnost i Roman Simić Bodrožić, pjesnik, nagrađivani urednik, kritičar i prozaist.

Ivica Prtenjača otvorio je predstavljanje hrvatskog izdanja knjige, a Roman Simić Bodrožić istaknuo je Berlinskog kao novi, svježi glas američke književnosti i naglasio: 'Knjiga me je osvojila i može se pročitati u nekoliko dana ili noći.'

Mischa Berlinski komentirao je kako je započeo pisati knjigu: 'Bio sam slobodni novinar u Tajlandu i odlučio napisati priču, jer je moj život bio dosadan. Odlična stvar oko romana je to što uvijek možeš izmisliti nešto što ne postoji te nije čudno što je 'Terenski rad' mješavina triju različitih svjetova.' Tea Raše knjigu je nazvala 'page turnerom jer se događaji doimaju autentičnima i stvarnima', a Tomislav Brlek zaključio je: 'Knjiga je živa, strastvena i duhovita, najavljuje novi uzbudljivi glas američke književnosti.'

Profil Megastore

Profil Megastore

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pisac i novinar Mischa Berlinski

 

 

 

 

Autor započinje knjigu putom u Tajland. Kad mu djevojka dobije posao u Tajlandu, mladi novinar Mischa Berlinski pridruži joj se kaneći uživati što više, a raditi što manje. No jedne pijane večeri do njega se dokotrlja priča: karizmatična američka antropologinja Martiya van der Leun nađena je mrtva u tajlandskome zatvoru gdje je služila doživotnu kaznu zbog ubojstva. Isprva tek znatiželjan, Mischa polako odmotava klupko pripovijesti, a potraga ga vodi do temelja moderne antropologije, kao i do obiteljske povijesti Martiyine žrtve - mladog misionara koji je u planinama Tajlanda propovijedao tajanstvenom domorodačkom plemenu Dijalo. Kad drugih tragova ponestane, opsesija Martiyom van der Leun Mischu će naposljetku odvesti u svijet tajlandskih planinskih naroda, djevičansku zemlju koja postaje bojištem razornih strasti i dvaju suprotstavljenih, tipično američkih načina gledanja na svijet.

Mischa Berlinski rođen je u New Yorku 1973, radio je kao novinar u Tajlandu, a trenutačno živi u Rimu. Njegov prvi roman 'Terenski rad' bio je u finalu ugledne američke nagrade National Book Award 2008. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi