OD 20. VELJAČE DO 1. OŽUJKA

Berlinale predstavio glavni program, za Zlatnog medvjeda natječe se 18 filmova

29.01.2020 u 14:02

Bionic
Reading

Glavni natjecateljski program ovogodišnjega Berlinala, u kojemu će se za glavnu nagradu Zlatnog medvjeda natjecati 18 filmova iz 18 zemalja, predstavljen je u srijedu u Berlinu.

'U natjecateljskom programu su filmovi koji pripovijedaju intimne i potresne, osobne i kolektivne priče koje imaju trajan učinak i dobijaju važnost zahvaljujući interakciji s publikom. Ako dominiraju tamni tonovi jer izabrani filmovi sadašnjost promatraju bez iluzija- ne da bi izazivali ​​strah, već zato što nam žele otvoriti oči', rekao je prilikom predstavljanja natjecateljskog programa Carlo Chatrian, umjetnički voditelj festivala koji je ove godine, zajedno s Mariette Rissenbeek preuzeo vodstvo Berlinala.

U natjecateljskom programu bit će prikazano 18 filmova iz 18 zemalja od kojih je 16 svjetskih premijera i jedan dokumentarni film. Šest od 18 filmova režirale su žene.

Festival će otvoriti film Philippe Falardeaua 'My Salinger Year' sa Sigourney Weaver i Margaret Qualley.

Među filmovima koji će biti prikazani u natjecateljskom programu nema filmova iz naše regije, ali tu su novi projekti autora i autorica kao što su Sally Potter ('The Roads Not Taken'), Kelly Reichardt ('First Cow'), Hong Sangsoo ('The Woman Who Ran'), Philippe Garrel ('The Salt Of Tears'), Rithy Panh ('Irradiated'), Tsai Ming-Liang ('Days') i Christian Petzold ('Undine').

'First cow' Izvor: Društvene mreže

Među 18 filmova u službenoj konkurenciji glavnog programa je i nova ekranizacija klasika Alfreda Doeblina 'Berlin Alexanderplatz', a tu je i novi film redatelja Abela Ferrare 'Siberia' s Willemom Dafoem u glavnoj ulozi.

Predsjednik ovogodišnjeg međunarodnog žirija je britanski glumac Jeremy Irons.

U programu 'Panorama' bit će prikazana i dva filma u hrvatskoj koprodukciji. Riječ je o filmu 'Mare' švicarske redateljice Andree Štake koji je nastao u švicarsko-hrvatskoj koprodukciji i u kojem glavnu ulogu igra Marija Škaričić te o filmu 'Otac' srpskog redatelja Srdana Golubovića kojem je koscenarist Ognjen Sviličić, a glavnu ulogu igra Goran Bogdan. Film je nastao u suradnji producentskih kuća iz Hrvatske, Srbije, Francuske, Njemačke, Slovenije i BiH.

Ovogodišnji jubilarni, 70. Berlinale traje od 20. veljače do 1. ožujka.